Van+den+Borne%3A+%27Precisielandbouw+is+een+manier+van+managen%27
Nieuws
© Eigen foto

Van den Borne: 'Precisielandbouw is een manier van managen'

'Precisielandbouw is voor mij een manier van managen', zegt akkerbouwer Jacob van den Borne uit het Brabantse Reusel. 'Ik neem alle maatregelen die je maar kunt bedenken. Zonder precisielandbouw is mijn bedrijf met driehonderd percelen met een gemiddelde grootte van 3 hectare niet te runnen.'

Het areaal van Van den Borne in de Brabantse regio De Kempen beslaat 600 hectare akkerbouw, met hoofdzakelijk aardappelen en daarnaast suikerbieten, mais en granen. Ruim tien jaar geleden zette hij de eerste stappen in precisielandbouw en telen met data op zijn bedrijf. Daarnaast is hij deelnemer aan de Nationale Proeftuin voor Precisielandbouw (NPPL) en oprichter van het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw in Reusel.

Volgens de akkerbouwer kan er technisch al veel en is precisielandbouw steeds beter toepasbaar. 'Ieder merk heeft zijn eigen datastructuur. Het dataplatform Agrirouter stelt boeren in staat gegevens uit te wisselen tussen machines en softwaretoepassingen van verschillende fabrikanten. Een grote vooruitgang. Eerder was telen met data altijd een gedoe met USB-sticks, nu staat alles in de cloud. Agrirouter en ook isobus maken databoeren een stuk makkelijker.'

Aantrekkelijker maken

Van den Borne vindt dat precisielandbouw ook eenvoudig toepasbaar moet zijn op oudere trekkers zonder isobus. Dat is een communicatieprotocol dat verschillende landbouwmachines in staat stelt met elkaar te communiceren via één gemeenschappelijke taal. 'Dat zou telen met data voor boeren aantrekkelijker maken. Niet iedereen heeft een moderne trekker. Oudere trekkers moeten makkelijker om te bouwen zijn om data te verzamelen', zegt hij.


De kennis van precisielandbouw en de motivatie om ermee te beginnen is nog wel een issue, stelt de ondernemer. 'Je moet als teler goed weten wat je wilt verbeteren en weten waar op je bedrijf de meeste potentie zit en of je die kunt verbeteren met precisielandbouw. Als boeren beginnen met precisielandbouw, kiezen ze vaak eerst de techniek, maar kijken ze niet naar de meerwaarde. Dat zou andersom moeten zijn. Als de techniek niets toevoegt op je bedrijf, heb je er ook niets aan.'

Irrigatie en peilgestuurde drainage

Binnen NPPL kijkt Van den Borne dit seizoen naar irrigatie en peilgestuurde drainage. Doel is om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan en gestuurd water te kunnen aan- en afvoeren. De Brabantse akkerbouwer is NPPL-deelnemer omdat hij graag laat zien welke precisietechniek beschikbaar is. Hij hoopt dat ook andere akkerbouwers ermee aan de slag gaan.

Van den Borne richtte naast zijn akkerbouwbedrijf, dat hij in 2006 overnam, al eerder het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw op. Doel hiervan is om de adoptie en toepassing van precisielandbouw in Nederland te versnellen en daarmee op grotere schaal de voordelen van precisielandbouw te benutten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.