Alternatieve+energie+domineert+op+Vlaamse+landbouwbeurs
Nieuws
© Frits Huiden

Alternatieve energie domineert op Vlaamse landbouwbeurs

De techniek rondom alternatieve energie was onlangs volop aanwezig op de landbouwbeurs Agriflanders in het Vlaamse Gent. Zo waren er producenten van windmolens, biogas en mestverwerking. Elke fabrikant van minishovels en verreikers is bezig met de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven exemplaar of heeft deze al staan. Ook de nog vrij onbekende merken Norcar en Cast verwachten komende zomer een eerste elektrische shovel te kunnen verkopen, maar konden hem op de Agriflanders nog niet laten zien.

Het Finse Norcar dat 1.200 shovels per jaar wil bouwen, toonde zijn A7035 die met telegiek tot 3,5 meter hoog kan tillen. Kenmerkend zijn de stalen beplating en bouwwijze waarbij alle componenten goed bereikbaar zijn voor onderhoud.

Het Italiaanse CastLoaders belooft binnenkort een elektrische 800 Eco-minishovel op de markt te brengen. Nu toonde de fabrikant zijn gamma minishovels met knikpunt zowel voor als achter de cabine, veel aandacht voor uiterlijke details en de moderne matzwart-oranje kleurstelling.

Joystick met elf functies

Meest luxe uitvoering in de 800-serie is de 830D die een joystick met elf functies heeft. De joystick lijkt sterk op de JSM-joystick van Manitou. Verder is er een verwarmde stoel en zijn diverse panelen in het interieur uit carbon vervaardigd. Het buitenwerk is vooral uit plaatstaal opgetrokken.

In het kielzog van nieuwe shovels haken ook werktuigfabrikanten daarop in. Het Poolse Talex introduceert bijvoorbeeld een trommelmaaier van 1,35 meter breed met hydraulische aandrijving. De maaier van 2.750 euro en 180 kilo eigen gewicht is behalve met eurokoppeling ook aan een driepunt te koppelen.

© Frits Huiden

De Belgische machinefabrikant Steeno trok de aandacht met zijn nieuwe Cheiron-variabele wentelploeg. De speciaal voor de beurs in zwart met geel gestoken ploeg is te krijgen met vier, vijf of zes scharen. Steeno bracht het steunwiel dichter tegen de ploegbalk, zodat ook korter langs een perceelrand kan worden geploegd. De ploegbalk zelf is met 140 bij 140 millimeter ook dikker geworden en gemaakt uit 10 millimeter dik staal.

Daarnaast heeft Steeno de geheugencilinder gescheiden van de cilinder voor breedteverstelling. Voorheen had één cilinder beide functies, waardoor de scharen bij elke wenteling in breedte werden versteld. Door beide functies te scheiden, slijten de draaipunten minder snel.

De Steeno-ploeg kreeg onder andere een nieuwe breedteverstelling.
De Steeno-ploeg kreeg onder andere een nieuwe breedteverstelling. © Frits Huiden

De ploegkop kreeg een rondere constructie, waarbij alle koppelpunten zijn verstevigd met een dikkere plaat. De massieve wentelas in de ploegkop bleef. Met de Cheiron-ploeg is op 71 centimeter brede banden te ploegen, laat Steeno weten.

De Belgische ploegenbouwer Aerts toonde een ploeg met een zelfgebouwde en geïntegreerde vorenpakker. De vorenpakker wordt gebouwd voor drie-, vier- en vijfschaarploegen en gebruikt twaalf, zestien of twintig pakkerringen met een diameter van 60 centimeter. Het eigen gewicht van de vorenpakker varieert afhankelijk van aantal ploegscharen van 438 tot 582 kilo.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.