Kistenmachine voor slaplanten helpt bij arbeidstekort

Plantenkwekerij Schreurs in het Limburgse Sevenum toont komend weekend tijdens Kom in de Kas een kistenmachine voor ijsbergslaplanten. De machine ondervangt het personeelstekort bij de kwekerij.

De machine waarmee de kisten met opgekweekte ijsbergslaplanten worden opgepakt, is speciaal daarvoor ontwikkeld. Na het opladen, vertrekken de kisten per vrachtwagen naar een vollegrondsgroenteteler. Die zet de planten vervolgens uit in het veld. 'Het grootste probleem voor onze sector is de arbeidsbehoefte. Het is vooral lastig om mensen te vinden die feeling hebben met het product. Gelukkig werken we hier veel met machines, zoals deze', zegt Noël Knops van Plantenkwekerij Schreurs.

De kwekerij opent zondag 2 april haar deuren ter gelegenheid van Kom in de Kas 2023. Naast Plantenkwekerij Schreurs zijn in de regio Horst aan de Maas-Venlo acht andere bedrijven te bezichtigen. 'We laten de bezoekers het proces van dichtbij zien. Van het zaaien van de groenteplanten, tot het klaarmaken voor transport naar klanten', licht Knops toe.

Perspotten en trayplanten

'Wij zijn gespecialiseerd in de opkweek van perspotten en trayplanten voor de vollegrond', meldt Knops. 'Onder 11 hectare glas zorgen we per seizoen voor ongeveer 2 miljoen kisten productie. Onze klanten zijn vollegrondsgroentetelers in voornamelijk Nederland en Duitsland.'

Als opkweker van groenteplanten moet je flexibel zijn. 'Wij kweken in de kas, maar onze klanten buiten. Zij zijn daardoor meer afhankelijk van het weer. Wij moeten daarop inspelen door op het laatste moment onze planning te veranderen of een partij juist eerder te brengen als daar vraag naar is. In goed overleg met de klanten lukt dat vaak wel', zegt Knops.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.