Lely Exos-robot draait al op dertien bedrijven in Nederland

De autonome robot Lely Exos is praktijkrijp. Van deze robot voor zomerstalvoedering draaien er al dertien op bedrijven in Nederland. Eind 2024 moeten dat er dertig zijn, als het aan Lely ligt.

Tien jaar geleden begon Lely met de ontwikkeling van de Exos voor autonome zomerstalvoedering. Na een lange testperiode en een officiƫle introductie zonder de robot live te tonen, is deze nu praktijkrijp verklaard.

Het autonome voertuig kan zelfstandig met 3 kilometer per uur vers gras maaien en oprapen in het veld, naar de stal rijden en daar voor het voerhek lossen. Een 2 meter brede vingerbalk maait het gras, waarna een elevator deze boven in de bak lost voor zo min mogelijk structuurbederf. Maximaal is 1.000 kilo gras te laden.

De vingerbalk is gekozen om energie te besparen bij de volledig elektrische aandrijving. Daarom is de wagen ook zo licht mogelijk gebouwd, met veel kunststof en aluminium. De Exos weegt leeg 3.400 kilo. De lichte bouw spaart ook de bodem. Daarbij is gekozen voor brede 520/50R17-banden op 0,8 bar. In plaats van fuseebesturing is er schamelsturing van beide assen. Dit zou minder energie vragen en de bodem sparen door minder slip.

Vloeibare kunstmest

Direct achter de maaibalk hangen tien nozzles om vloeibare kunstmest te doseren. Navigeren gaat buiten via twee gps-ontvangers van Trimble. In de stal, waar geen gps-ontvangst mogelijk is, meet de Exos ultrasoon de afstand tot het voerhek en telt het via odometrie de wielomwentelingen in meters die het op de voergang aflegt. De Exos staat in contact met andere voer- en voeraanschuifrobots die op de voergang kunnen rijden. Voor de veiligheid zijn er aan beide kanten een 3D-camera en een stootbumper die de machine kunnen stoppen.

Lely kan nog geen aanschafprijs geven, maar vanaf 1.000 ton vers gras voeren of 200 ton droge stof per jaar zou de Exos rendabel moeten zijn.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.