Twee+gewassen+en+kunstmest+in+%C3%A9%C3%A9n+werkgang
Nieuws
© Amazone

Twee gewassen en kunstmest in één werkgang

Amazone brengt een zaaicombinatie op de markt die drie verschillende gewassen of twee gewassen en kunstmest in één werkgang in het perceel brengt. Dat gaat plaatsspecifiek via gps en op verschillende dieptes.

De Amazone Cirrus zaaicombinatie met gedeelde zaadtank is hiervoor uitgebreid met een derde doseertank. De Cirrus wordt gebruikt voor de ploegloze grondbewerking (no-till) waarbij amper zaaibedbereiding nodig is.

Via kartering van de bodem is plaatsspecifiek via gps de dosering per zaadsoort of kunstmest gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar aan te passen. Daarmee is in te spelen op een onderzaai of op een volgende vruchtwisseling.

Verschillende opties

Met de Cirrus kan de teler kiezen tussen een enkele afleg van zaad of kunstmest voor bijvoorbeeld een startbemesting, (Single-Shoot) rijenbemesting met zaadafleg (Double-Shoot) of bemesting met zaad op drie verschillende dieptes (Triple-Shoot). Bij de laatste optie is er bijvoorbeeld zaad af te leggen aan de oppervlakte, kunstmest als startbemesting op 2 centimeter diepte en verdere bemesting op 7 centimeter diepte.

Kunstmest en twee gewassen op verschillende dieptes in de grond gebracht.
Kunstmest en twee gewassen op verschillende dieptes in de grond gebracht. © Amazone

Andere mogelijkheid is om twee zaadsoorten op verschillende dieptes te zaaien en de kunstmest apart te doseren op weer een andere werkdiepte. Dit alles is aan de hand van de taakkaarten automatisch te wisselen en aan te passen.

Overlap voorkomen

Om te veel overlap te voorkomen is de werkbreedte van de machine in secties in en uit te schakelen. Alle instelling zijn te maken op de AmaTron 4 terminal in de trekkercabine. Deze heeft een kleuren touchscreen met een diagonaal van 8 inch.

Via een app is de zaaicombinatie te kalibreren
Via een app is de zaaicombinatie te kalibreren © Amazone

De terminal kan wisselen tussen een dag- en nachtmodus en knoppen zijn met de hand van het scherm af te 'swipen'. Veel knoppen zijn apart te configureren en er is overzicht van de functies op een miniweergave van de complete machine. Via een app op de telefoon is de zaaicombinatie ook van buiten de cabine te kalibreren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.