Schothorst+Feed+Research+moderniseert+kraamstallen
Nieuws
© Henk Riswick

Schothorst Feed Research moderniseert kraamstallen

Onderzoeksbedrijf Schothorst Feed Research in Lelystad heeft de kraamstallen gemoderniseerd. Zo zijn er nieuwe plafondventilatie, nevelkoeling en een vernieuwd voersysteem geïnstalleerd, waarmee een flexibele voerverstrekking kan worden gerealiseerd. Ook zijn de kraamhokken nieuw.

In de nieuwe kraamstallen kunnen de zeugen ook in het kraamhok loslopen. Dit zorgt voor een verbeterd dierenwelzijn en een zo goed mogelijk mogelijke verzorging, stelt Schothorst Feed Research. Bijzonder aan deze kraamhokken is de balansvloer. Deze vloer gaat omhoog wanneer een zeug gaat staan. Hierdoor kunnen de biggen niet onder de zeug terechtkomen. Deze innovatie moet het percentage doodliggers verminderen, zodat de totale uitval met 2 procent wordt teruggebracht.

In elk kraamhok is een elektrische verwarmingsplaat geïnstalleerd, die wordt gestuurd door de klimaatcomputer. Het voordeel hiervan is dat de hele plaat gelijkmatig wordt verwarmd. Daardoor is de stal nu aardgasvrij. Met de komst van nieuwe leddagverlichting is het energieverbruik naar beneden gebracht en wordt het licht gelijkmatiger verdeeld over de hokken.

Wegen

In vier kraamhokken is een testopstelling gemaakt waarin de zeug altijd in het kraamhok wordt gewogen. Hierdoor hoeven de varkens niet meer naar de weegschaal te worden gebracht, waardoor ze minder stress ervaren. Dit systeem maakt het mogelijk om de zeugen vlak voor en na het werpen beter te kunnen monitoren. De data die dit oplevert, kunnen mogelijk in toekomstig onderzoek worden gebruikt.

In de oude situatie werd de kraamstal door voergangventilatie geventileerd. Dit is aangepast naar plafondventilatie. Hierdoor is het stalklimaat in de kraamhokken overal gelijk en kan de zeug overal tochtvrij liggen. Dankzij de nieuwe nevelkoeling wordt de inkomende lucht gekoeld. Dit zorgt voor voldoende frisse lucht. 'Door de frisse lucht is zowel het dierenwelzijn als het werkklimaat voor onze medewerkers verbeterd', zegt Alwin Koobs van Schothorst Feed Research. Vorig jaar is de ventilatie al aangepast bij de vleesvarkens.

De stallen van Schothorst Feed Research bieden plaats aan 2.900 vleesvarkens. Vorig jaar hebben die een gemiddelde groei van 1.000 gram per dag gerealiseerd. Volgens het onderzoeksbedrijf lukt dit dankzij een goede diergezondheid, goede klimaatvoorzieningen en de juiste voeding. Het onderzoeksbedrijf heeft als doel gesteld om met 370 zeugen 32 biggen per jaar te spenen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.