Digitaal+urenprogramma+bespaart+veel+tijd
Nieuws
© John Claessens

Digitaal urenprogramma bespaart veel tijd

Joost Sterke uit het Brabantse Haaren heeft een digitaal urenprogramma ontwikkeld voor zijn plantenkwekerij. Het systeem bespaart hem en zijn personeel veel tijd. Ook voor andere bedrijven in de agrarische sector kan het programma interessant zijn.

Veel kwekers maken nog steeds gebruik van pen en papier bij het registreren van gewerkte uren. Volgens Sterke is dit niet altijd ideaal. 'Geschreven uren zijn vaak lastig te ontcijferen op papier. Het overschrijven en invoeren van de uren kost vaak een hele dag.'

Daarnaast had de Brabantse kweker geen idee van het aantal uren dat werd besteed aan het uitvoeren van een bepaalde handeling, zoals snoeien, planten of rooien. Laat staan de kosten die daarbij komen kijken.

Website

Daarom ontwikkelde de ondernemer vier jaar geleden samen met een student het urenprogramma HortiTime. In het systeem worden gewerkte uren geboekt en verlofuren ingezien. Ook legt het programma vast waar op de kwekerij aan welke taken de uren worden besteed. De website is nu onmisbaar op de plantenkwekerij.

Als een van de eersten in de boomkwekerij werken wij met precision farming

Joost Sterke, directeur-eigenaar Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren

'Via een smartphone kun je het aantal gewerkte uren per perceel, per plantensoort en per handeling invullen', zegt Jesse Clemens, stagiair bij Plantenkwekerij Joost Sterke. 'Ook kan ik mijn eigen takenlijst inzien en afvinken als taken zijn afgehandeld. Zo kan ik ook zelf zien welke werkzaamheden ik op een dag heb uitgevoerd.'

Instructies

Als de verplichte uren nog niet zijn ingevuld, stuurt het programma automatisch een herinneringsmail naar het personeel. Aan het systeem kunnen ook specifieke instructies, bedrijfsinformatie of kledingvoorschriften worden toegevoegd. Zo kan ook het personeel deze documenten inlezen.

Niet alleen de uren, maar ook alle kosten per handeling zijn gekoppeld aan HortiTime. Zo rekent het systeem voor elke medewerker uit hoeveel de arbeid heeft gekost. Ook de loonkosten van de medewerkers kunnen worden geregistreerd in het programma.

Salarisadministratie

'Dat maakt van HortiTime tegelijk ook een manier van salarisadministratie. Helaas is de website nog niet gekoppeld aan een administratiebureau of uitzendbureau. We zijn wel bezig met deze ontwikkeling', meldt Sterke.

Als werkgever is het makkelijk om te zien hoeveel uren er per week, per maand of per jaar worden besteed op een bepaald perceel, aan een bepaalde plantensoort of handeling. 'Ik kan daaruit ook opmaken hoeveel uren er volgend jaar meer of minder nodig zijn voor een bepaalde handeling', concludeert de plantenkweker.

Beleid voor toekomst

De gegevens uit HortiTime kunnen naar pdf, Excel of Word worden geconverteerd. Aan de hand van de gegevens bepaalt Sterke het beleid voor de toekomst. 'Wat moet er beter, wat kan er anders, waarin kunnen we investeren enzovoort.'

HortiTime is voornamelijk bij plantenkwekers in gebruik, maar Sterke benadrukt dat het voor alle kwekers een uitkomst kan zijn. 'Het bespaart tijd, helpt bij de kostprijsberekening en kan toekomstige investeringen en veranderingen op de kwekerij onderbouwen.'

Informatieavonden

Tijdens informatieavonden probeert Sterke nieuwe gebruikers te trekken. 'Het systeem is redelijk betaalbaar en wij bieden de gebruikers graag ondersteuning en oplossingen als zij problemen ervaren met HortiTime.' Daarnaast verspreidt Clemens enquĂȘtes onder de gebruikers om het systeem te verbeteren.

Dat Sterke steeds afhankelijker is van beschikbare data, blijkt ook uit de manier van werken op zijn kwekerij. 'Als een van de eersten in de boomkwekerij werken wij met precision farming. We stellen ons gehele teeltplan op aan de hand van bodemscans en gps. Daarnaast maken we gebruik van drones om aantallen en maten van de planten in kaart te brengen en op die manier de voorraadlijsten up-to-date te houden.'

Kostprijs berekenen met behulp van urenprogramma
HortiTime is een online registratieplatform voor bedrijven in de agrarische sector. In het systeem kunnen uren worden ingevuld en gecontroleerd. Het geeft een precies beeld hoeveel uur er per veld, handeling of plantensoort wordt besteed, inclusief statistieken. Met het programma kan de kostprijs makkelijk worden berekend. Daarnaast zijn overige registratiemogelijkheden beschikbaar, zoals het bijhouden van verlof, taken, machineonderhoud en werkprocessen. De eerste maand is een gratis proefmaand. De gebruiker betaalt eenmalig 400 euro voor het installeren van HortiTime. Afhankelijk van de gekozen module kost de tool 400 tot 500 euro per jaar.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.