Bollenbedrijf zet tulpenselectierobot in met vier camera's

Smal Bloembollen in het Noord-Hollandse Avenhorn gebruikt een tulpenselectierobot met vier camera's. Dankzij een extra opgebouwde camera kan bollenteler Pieter-Pepyn Smal alles op afstand in de gaten kan houden. 'Het idee van zo'n autonome robot is dat hij altijd doorgaat. Dankzij de extra camera kunnen we precies zien wat hij doet.'

Op het tulpenveld in Avenhorn selecteert de Selector 180 zieke tulpen. 'Hij heeft drie camera's waarmee hij het ziektebeeld herkent dankzij de database die hij heeft. Op basis daarvan stuurt hij naar de vierde camera door welke tulp bespoten moet worden', legt Smal uit. De robot geeft met blauwe verf aan welke tulpen ziek zijn. Vervolgens worden ze handmatig behandeld om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen.

De selectierobot kost 170.000 euro. 'Die koop je echt voor de toekomst, dus de terugverdientijd is nog niet precies bekend', zegt de bollenteler. Goedkoop is dat niet, maar dankzij de database blijft kennis behouden. 'Selecteurs die nu op leeftijd zijn, stoppen ermee en dan gaat kennis verloren. Dus je betaalt om de kennis te behouden in de database.' De extra cameraset werd opgebouwd door Stalzicht en kost 600 euro. 'Maar dan heb je dus altijd zicht op wat hij doet.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.