Scheidingssysteem in nieuwe kalverstal vermindert emissie

De familie Van der Meijde in het Gelderse Kootwijkerbroek heeft een systeem in de nieuwe kalverstal dat dikke en dunne fractie scheidt. De verwachting is dat hierdoor minimaal 50 procent ammoniak, methaan en geur wordt gereduceerd.

De familie Van der Meijde is een van de eerste kalverhouders in Nederland met zo'n systeem. 'De urine valt door de roosters heen en loopt via een klein gootje naar een diepe put. Om de paar uur gaat een mestschuif onder de roosters door. Die neem de mest mee naar de andere kant van de stal, want daar zit een put voor de dikke fractie', legt Wim van der Meijde uit.

De nieuwe stal biedt plaats aan negenhonderd kalveren. Dit scheidingssysteem is nog niet gecertificeerd, maar die aanvraag loopt. Stallenbouwer Gerard van Beek is overtuigd van de werking. 'Met dit systeem hopen we een reductie te halen van minimaal 50 procent. Ik noem geen keiharde cijfers, want we zitten midden in het meetproces. Maar uit vorige metingen blijkt dat we de 50 procent royaal kunnen halen.'

De mestschuif loopt onder de roosters door en kan zowel buiten de stal als op afstand in de gaten worden gehouden. Of Van der Meijde een piekbelaster is weet hij niet, maar met deze nieuwe stal denkt hij klaar te zijn voor de toekomst. 'Er is nog zoveel onduidelijkheid en de regelgeving verandert ook elke keer, maar ik hoop dat dit genoeg is.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.