Drijvende+zonnepanelen+getest+op+bollenpercelen
Nieuws
© Rene Faas

Drijvende zonnepanelen getest op bollenpercelen

Bij bloemkwekerij AGT en GT van Haaster in het Zuid-Hollandse De Zilk wordt gekeken naar de mogelijkheid om bollenpercelen een extra functie te geven door energie op te wekken met verplaatsbare zonnepanelen.

Bollenpercelen zijn niet altijd in gebruik. Door de grond tijdens deze pauze een andere bestemming te geven, kan een bollenteler volgens het project 'Dubbel duurzaam ruimtegebruik met verplaatsbare zonne-energie bij bollentelers' optimaal rendement behalen. Daarbij wekt een natuurlijke bron elektriciteit op. Ondertussen wordt de bodem ontzien en vruchtbaar.

De bedoeling is om een leeg perceel onder water te zetten en vervolgens zonnepanelen erop te laten drijven. Op het terrein in De Zilk wordt gekeken naar de werking en mogelijkheden van deze zonnepanelen. Als dit project goed uitpakt, dan kan dit volgens de partners van het project, waaronder gemeente Noordwijk en provincie Zuid-Holland, betekenen dat een volledige opstelling van de zonnepanelen De Zilk jaarrond kan voorzien van zonne-energie.

Een probleem dat nog moet worden opgelost, is de opslag van de opgewekte energie, zodat het dorp er uiteindelijk het hele jaar van kan profiteren. Van Haaster vindt het delen van de energie een belangrijk onderdeel van het project.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.