Infectieuze+virussen+herkend+door+sensor
Nieuws
© Guy Ackermans

Infectieuze virussen herkend door sensor

Een fluorescentiesensor kan onderscheid maken tussen infectieuze en niet-infectieuze virusdeeltjes in de glastuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek naar de ontwikkeling van virussensoren.

Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van het MS2-modelvirus dat werd behandeld met UV- en chloorontsmettingsbehandelingen. Verdere ontwikkeling en optimalisatie van het prototype van de fluorescentiesensor zijn nodig om het in de praktijk te kunnen gebruiken. Dit meldt innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof op zijn website.

Praktijkmetingen met de betreffende sensor moeten nu worden uitgevoerd door tuinders en ook de onderzoeksinstellingen KWR en Groen Agro Control gaan daarmee aan de slag. Op deze manier kan worden beoordeeld of de sensor in de praktijk goed bruikbaar is om vroegtijdig een plantenvirus te detecteren en de effectiviteit van beheersmaatregelen te bepalen.

Virus in waterstromen

Het onderzoek naar de nieuwe sensor maakt deel uit van een groter project waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een optische biosensor om een virus in waterstromen op glastuinbouwbedrijven te kunnen aantonen. De virusdetectie wordt op laboratoriumschaal onderzocht met een aantal plantpathogene virussen.

Het betreffende project wordt gefinancierd door stichting Kennis in je Kas, Plantum, Stimuflori, Stowa, de Topsector Tuinbouw en Topsector Water. Verder werken onder meer Sendot Research, Groen Agro Control en Glastuinbouw Nederland mee aan het onderliggende onderzoek.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.