Kunstmatige+intelligentie+geeft+impuls+aan+varkenshouderij
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Kunstmatige intelligentie geeft impuls aan varkenshouderij

Kunstmatige intelligentie geeft de komende jaren een impuls aan de efficiëntie van de varkenshouderij. Dat voorspelt varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Door verdergaande automatisering kunnen varkenshouders besparen op arbeid. Data die worden verzameld door slimme technologie, helpen om faalkosten te verlagen.

Tijdens een webinar over toekomstbestendige varkenshouderijbedrijven, georganiseerd door automatiseerder Serket-tech, hield Hoste een bespiegeling op de varkenshouderij in 2043. 'De varkenssector groeit de komende twintig jaar naar een houderij waarin dierenwelzijn meer centraal staat. Er vinden geen ingrepen meer plaats en er is ruimte voor natuurlijk gedrag. Al met al stijgen de productiekosten na correctie voor inflatie naar verwachting met ongeveer een kwart', schetst hij.

Consumenten gaan meer geld betalen voor varkensvlees. De consumptie van varkensvlees zal over twintig jaar kleiner zijn dan in 2023, maar varkensvlees blijft een gewaardeerde natuurlijke bron van eiwitten, ijzer en essentiële vitamines, verwacht Hoste. Consumenten hebben in 2043 gemakkelijk toegang tot informatie over de ecologische voetafdruk en andere milieuaspecten die verband houden met voedsel. De varkenseconoom gaat er niet van uit dat consumenten zich vaak zullen verdiepen in deze details, maar toegang tot dergelijke informatie zorgt voor vertrouwen in een product.

Geur van bos of gras

Over twintig jaar hebben technieken die emissie reduceren zich verder ontwikkeld. Geur is geen issue meer. 'De lucht die de stal verlaat, wordt verrijkt met de geur van een bos of die van vers gemaaid gras', zegt Hoste. Ook verwacht hij dat voeradditieven die ervoor zorgen dat het verlies aan voedingsstoffen minimaal is, breed geaccepteerd zijn. 'Varkens spelen in 2043 een niet weg te poetsen rol bij het omzetten van bijproducten in hoogwaardig dierlijk eiwit.'

Verder verwacht de varkenseconoom dat synthetische aminozuren over twintig jaar volop worden gebruikt in varkensvoer. Synthetische aminozuren noemt hij een praktische noodzaak om in het tekort aan voldoende voedereiwit te voorzien. Bijkomend voordeel van synthetische aminozuren is dat daardoor minder stikstof via de mest wordt uitgescheiden.

Camera's en microfoons

Fysieke arbeid is over twintig jaar zoveel mogelijk geautomatiseerd. Camera's, microfoons en monitors zijn dan gemeengoed in stallen, waarin alle dieren zijn gechipt. Dat levert een forse arbeidsbesparing op, terwijl het anderzijds hulpmiddelen zijn die informatie opleveren en ondernemers ondersteunen in het management. Fysieke arbeid blijft vooral in de kraamstal noodzakelijk. Daar moet dat ervoor zorgen dat de biggensterfte tot een minimum wordt beperkt.

Een goede biosecurity gaat ervoor zorgen dat het antibioticagebruik in de varkenshouderij daalt tot bijna nul, stelt Hoste. 'Datagedreven management, in combinatie met een hoge gezondheid, leidt tot een lager sterftecijfer van big tot vleesvarken en een verbetering van de technische resultaten', zegt hij.

Ook het samenwerken in de keten zal de komende twintig jaar intensiveren, schetst de varkenseconoom. De samenwerking met partners zal ervoor zorgen dat de varkenshouderij als voedselproducent meer respect krijgt van de samenleving. Hoste: 'De productie van varkensvlees in de Europese Unie is in 2043 afgenomen. De nadruk komt te liggen op zelfvoorziening met gunstige prijzen voor onze producten.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.