Joystickbesturing+ontlast+trekkerchauffeur
Nieuws
© Frits Huiden

Joystickbesturing ontlast trekkerchauffeur

Wie veel met een trekker, shovel of verreiker werkt, maakt zomaar honderden tot duizenden stuuromwentelingen per dag. Helemaal van links naar rechts vraagt vaak al zeven tot tien omwentelingen. Dat kan een aanslag op het lichaam zijn. Joystickbesturing kan chauffeurs van landbouwmachines ontlasten.

De joystick is in de linkerarmleuning gemonteerd, zodat de rechterhand vrij is voor hef, hydrauliek of een voorladerjoystick. Dit ontlast de linkerschouder en daarbij kan de chauffeur recht blijven zitten.

Bij bouwmaterieel en shovelfabrikanten is joystickbesturing al tijden een optie. Sinds kort is ook Fendt begonnen met zijn Ergo-Steer-joystickbesturing. Deze systemen zijn af fabriek en achteraf op te bouwen, bij Fendt zelfs in negentig minuten zonder software-update. De stuurintensiteit is in te stellen in de Isobus-terminal van de trekker.

Snel ingrijpen

Bij zulke systemen houdt het stuurwiel voorrang op de joystick, zodat altijd snel is in te grijpen bij een schrikreactie. De systemen zijn niet bedoeld voor op de weg, maar juist bij voorladerwerk op het erf of vaak keren op de kopakker. Deze systemen grijpen wel in op de hydrauliek van het stuursysteem en krijgen een terugkoppeling van een stuurhoeksensor op de vooras.

De elektrische stuurmotor brengt het stuur 80 millimeter omhoog.
De elektrische stuurmotor brengt het stuur 80 millimeter omhoog. © Frits Huiden

Verder is er een joystickbesturing die achteraf is op te bouwen zonder de hydraulische stuurbekrachtiging te onderbreken. Gritech in het Brabantse Netersel neemt daarvoor een 80 millimeter hoge elektromotor van een gps-stuurwiel, dat op de spline-as van het stuur wordt geplaatst. Hiermee staat het stuur dus iets hoger.

Reden voor deze werkwijze is dat de eerste Caterpillar-shovel die Gritech ombouwde, te weinig hydrauliekopbrengst had om zowel snel te sturen als andere functies uit te voeren. Gritech heeft nu al een handvol systemen draaien op trekkers en shovels.

Controllerbox

Links van de stoel wordt een verstelbare armleuning geplaatst met daaraan, via een verstelbaar kogelgewicht, de joystick. Stuur en joystick zijn verbonden via een controllerbox. Hierin zitten twee draaiknoppen om de agressiviteit en aanloopgevoeligheid in te stellen.

De controllerbox in de cabine is dichtgeschroefd. Daarmee blijven de instellingen redelijk permanent. Het hele systeem is op 12 volt of 24 volt aan te sturen. Het vervangende stuurwiel heeft een diameter van 35 centimeter.

© Frits Huiden

De joystick is niet per ongeluk aan te stoten en te activeren. Bovenop zitten twee knoppen, waarvan één de stick activeert. De tweede is vrij toe te wijzen aan bijvoorbeeld een claxon. Daarbij moet de hand volledig om de stick grijpen voor activatie, waarna een groen lampje brandt en de joystick echt werkt. Loslaten geeft een knipperend lampje en alleen het stuurwiel werkt nog. De verbinding tussen de joystick en het stuurwiel verbreekt bij het opklappen van de armleuning.

Verschil met de hydraulische systemen is dat het stuurwiel met elektromotor blijft meedraaien. Het ziet er onrustiger uit, maar storend is het niet. Instellingen maken via een terminal of een maximumrijsnelheid ingeven, kan niet. Gritech bouwt het systeem, dat 4.300 euro kost, zelf of via dealers binnen een dag op. Handige sleutelaars kunnen dit zelf.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.