Melkveehouder voert zijn koeien automatisch met voerrobot

Melkveehouder Peter Flinkert in het Groningse Westerbroek is enthousiast over zijn voerrobot. 'Je hebt rust in de veestapel, geen strijd aan het voerhek voor een plekje en de hele dag hetzelfde rantsoen', somt hij de voordelen op. Vorige week opende hij de deuren voor het publiek om de voerrobot te bekijken.

Samen met zijn broer runt Flinkert een bedrijf met driehonderd melkkoeien. In oktober stapte hij over op de voerrobot van GEA. 'Er ligt nu de hele dag door hetzelfde rantsoen voor de koeien. Met de voerwagen eten de eerste koeien het lekkerste eruit. Dat heb je nu niet meer', constateert hij.

Flinkert heeft alleen een voerkeuken moeten installeren. Harm Ypma, specialist automatisch voeren bij GEA, benoemt de technische specificaties: 'De voerrobot heeft een inhoud van 2,2 kuub. Gemiddeld neemt die 750 tot 800 kilo voer per keer meer. Dat komt dagelijks neer op maximaal 16 ton voer. Dat betekent dat de robot ongeveer driehonderd koeien kan voeren.'

De Groningse melkveehouder heeft ook andere systemen bekeken, maar hij was om na een bezoek aan de proefboerderij. 'We zijn er met de hele familie geweest en kwamen er zo enthousiast weg dat we niet lang daarna de knoop hebben doorgehakt. Door het automatisch voeren eten de koeien in totaal ongeveer 1.500 kilo voer per dag meer. Maar daar staat tegenover dat de koe ook 1,5 liter per dag meer geeft', besluit Flinkert.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.