Onbemande trekker spuit fruitbomen in Kesteren

Fruitteler Dirk-Jan Lutterveld uit het Gelderse Kesteren beschikt over een zelfrijdende trekker voor het spuiten van zijn fruitbomen. Vorig jaar zijn in Nederland de eerste testen met het systeem gedaan. Dit jaar rijden er vier zelfrijdende trekkers door Nederland.

'Het systeem is nu af en helemaal klaar, als het goed is', zegt Van Lutterveld. 'Je neemt een keer de route op. Vervolgens zet je de trekker ergens op de route, je drukt op play en hij doet precies na wat je hebt gedaan' legt hij uit.

Het systeem GoTrack zorgt ervoor dat de trekker geschikt wordt gemaakt om onbemand te gebruiken. Het systeem weet precies de literafgifte en wanneer de doppen open en dicht zijn gezet. 'Je kunt de snelheid en de literafgifte ook nog naderhand aanpassen' vertelt de fruitteler.

Arbeid besparen

Van Lutterveld probeert het systeem in Nederland aan de man te brengen. 'Het scheelt enorm veel arbeid, vooral in het voorjaar als je vaker door het perceel wilt. We hebben steeds zwakkere gewasbeschermingsmiddelen, dus dat moet je vaker herhalen. Bemesting wil je vaker herhalen. Elke keer opnieuw bespaar je arbeid.'

Volgens de fruitteler is het systeem rendabel bij percelen vanaf 5 hectare. 'De zelfrijdende trekker kan ook plantgaten boren op gps of een weiland zelfstandig maaien. Er zijn dus veel toepassingen. Dit is de toekomst.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.