Camera+vindt+aardappelopslag+en+ridderzuring
Nieuws
© Herman Deuling/Agrifoto

Camera vindt aardappelopslag en ridderzuring

De ARA-spotspraymachine van het merk Ecorobotix vindt met camera's aardappelplanten tussen de bieten om de opslag te bestrijden. Hetzelfde doet de machine met ridderzuring in grasland.

De machine herkent ook de bietenplanten zelf is is daarom ook in te zetten om enkel en alleen de (jonge) bietenplanten te bespuiten met fungiciden of insecticiden. Dat herkennen doen het systeem met drie camera's onder drie kappen van 2 meter breed. Vervolgens wordt het middel met 52 spuitdopjes op de gewenste plek gespoten voor bestrijding of bescherming.

Importeurs Doorgrond en Abemec demonstreerden deze week in Noord-Groningen de plaatsspecifieke bestrijding van aardappelopslag. Doorgrond helpt mee met het verzamelen van data om de machine goed te laten werken. Dat gaat het bedrijf ook doen voor aardappelopslag in andere gewassen.

Algoritme is het hart

'Het algoritme is het hart van de machine', legt Jeroen Wolters van Doorgrond uit. 'Als gebruiker betaal je hiervoor licentiekosten. In het geval van aardappelopslag zo'n 100 euro per hectare, naast de aanschafkosten van 90.000 euro voor een 6 meter brede machine. Die licentie kun je vergelijken met rassenlicenties.'

'Of dat het waard is, hangt af van de gangbare kosten van de opslagbestrijding', vervolgt Wolters. Met de demonstraties hopen beide bedrijven Avebe, Cosun en Agrifirm te prikkelen om de machine te gebruiken. 'Bij de coöperaties zit veel teeltkennis. Wanneer ze de techniek aanjagen en hun telers er toegang tot verlenen, dalen de kosten en verbetert dat de teelt', denkt Menko Oosterhuis van Abemec. 'Profiteren van elkaars kennis is de coöperatieve gedachte.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.