Stal+ruikt+naar+tandpasta+na+behandeling+met+uv%2Dlicht
Nieuws
© Jos Thelosen

Stal ruikt naar tandpasta na behandeling met uv-licht

Lucht in stallen aangenamer en gezonder maken met ultravioletlicht. Dit uv-licht inactiveert niet alleen ziekteverwekkers, maar geeft ook de behandelde lucht een mentholachtige geur. Hoogleraar landbouw- en biosysteemtechniek Jacek Koziel van de Amerikaanse Iowa State University experimenteert daar al jarenlang mee.

Het inademen van schonere lucht voor mens en dier is volgens Iowa State University de afgelopen jaren relevanter geworden dan ooit. Het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de geur in stallen en in de omgeving van dierenverblijven werden vijftien jaar geleden al een uitdaging voor Koziel.

De hoogleraar zag perspectief in het gebruik van uv-licht om het stalklimaat te verbeteren, de emissies van gassen te beperken en tegelijkertijd te werken aan gezondere omstandigheden voor mens en productiedieren, meldt National Hog Farmer.

Fijnstof

Koziel werkte samen met het bedrijfsleven succesvol aan een uv-box met verschillende filters om stofdeeltjes uit de lucht te halen. In de box wordt door het uv-licht meer dan 95 procent van de ziekmakende bacteriƫn en virussen in de lucht gedood en de totale hoeveelheid fijnstof gereduceerd. Daarmee wordt de luchtkwaliteit niet alleen veiliger, maar ook aangenamer.

Het recente onderzoek aan de Iowa State Swine Nutrition Research Farm toonde aan dat zijn ultraviolette lichttechnologie effectief geurcomponenten verwijdert, zelfs in een snel bewegende luchtstroom. Door de uv-behandeling krijgt de lucht een mentholachtige geur, vergelijkbaar met die van tandpasta. 'Ultravioletlicht breekt stinkende chemische verbindingen in de lucht af wanneer deze het oppervlak van fotokatalysatoren raken', legt de hoogleraar uit.

'De technologie van uv-licht is altijd gebruikt voor hightech toepassingen met een hogere toegevoegde waarde, maar er is weinig onderzoek gedaan naar de toepassing ervan in de dierlijke productie', weet Koziel. 'We werken stap voor stap naar een praktische toepassing om binnenomgevingen als stallen schoner te maken. Tegelijkertijd moet die de geur en concentraties van gassen die deze in de atmosfeer uitstoten, verminderen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.