Spruitensorteerder+vervangt+menselijk+werk
Nieuws
© Wim van Vossen

Spruitensorteerder vervangt menselijk werk

De nieuwe optische spruitensorteermachine van Eelco van Putten in het Zuid-Hollandse Dirksland zorgt ervoor dat hij geen personeel meer nodig heeft om spruiten te sorteren. 'Een kistenrobot stapelt de kisten met gesorteerde spruiten automatisch af en zet ze weg. Alleen voor de aan- en afvoer van de stapels kisten is iemand nodig', zegt de teler.

De sorteermachine van de Franse machinebouwer MAF Roda sorteert de spruiten op grootte, vorm en uitwendige kwaliteit. Op basis daarvan rollen de spruiten naar de goede uitgang en komen ze in de juiste kist terecht.

Volgens Van Putten is het de meest geavanceerde spruitensorteerder die er bestaat. 'De machine werkt constant en we sparen veel mensen uit. De capaciteit hangt af van de kwaliteit en grofheid van het product. Hoe grover de spruiten, hoe sneller de machine kan sorteren', legt hij uit.

Veel regen

Dinsdagmorgen verwerkte het bedrijf de geoogste spruiten van maandag. In de laatste week van 2022 regende het veel op Goeree-Overflakkee. Daardoor is de groei eruit op de spruitenpercelen. 'Alles wat eraan hangt, is mooi meegenomen', zegt de teler. 'Het is nat op het land, maar het plukken kan doorgaan. Laden en lossen doen we op het asfalt, dus we hoeven niet met zware machines het land op.'

Eelco van Putten runt het bedrijf samen met zijn neef.
Eelco van Putten runt het bedrijf samen met zijn neef. © Wim van Vossen

Het plukseizoen bij Van Putten, waar behalve spruiten ook aardappelen, suikerbieten, uien en tarwe worden geteeld, loopt van begin augustus tot eind februari. Dagelijks oogst het bedrijf gemiddeld 40 ton spruiten van 1 tot 1,5 hectare. 'We zitten mooi op schema. De kwaliteit en opbrengst lijken dit seizoen goed. Gelukkig kunnen we beregenen. Dat was deze zomer hard nodig om de spruiten aan de groei te houden', zegt de teler.

Positieve vooruitzichten

De onderneming zet haar oogst af via telersvereniging Oxin Growers. De spruiten worden aangeboden in zowel binnen als buiten Europa. Van Putten hoopt dat de marktprijzen weer wat aantrekken, want die zijn nu minder goed dan vorig jaar rond deze tijd. 'In week 1 is de vraag nooit sterk, maar de vooruitzichten zijn positief. Januari en februari zijn traditioneel goede maanden.'

De teler meldt verder dat ook voor de spruitenteelt alle kosten flink oplopen. 'Bij ons merken we dat vooral met arbeid en kunstmest. In het oogstseizoen hebben we dagelijks acht mensen aan het werk verdeeld over twee plukmachines. Daarnaast zijn er jaarrond twintig werknemers in de schuur spruiten aan het snijden en inpakken, want wij leveren ook panklare spruiten. Van maart tot augustus halen we ze uit het buitenland om onze klanten het hele jaar door spruiten te kunnen aanbieden', licht hij toe.

Middelenpakket krimpt

In de spruitkoolsector zijn er grote zorgen over het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. Diverse Tweede Kamerleden bezochten afgelopen groeiseizoen spruitentelers om hierover te praten. Vooral insecticiden blijken onmisbaar in de teelt.

Van Putten: 'Door de hitte hadden we dit seizoen vooral last van trips. Ook de druk van witte vlieg was hoog. Als er nog meer middelen wegvallen, kunnen ook luizen een steeds groter probleem vormen.' Toch heeft de ondernemer vertrouwen in het werk van belangenbehartigers en beleidsmakers.

'Ik denk dat er een werkbare oplossing mogelijk is, maar de overheid moet op tijd inzien dat voor gezonde gewassen bepaalde middelen noodzakelijk zijn om in de teelt te kunnen blijven gebruiken. We gaan nu te hard terug in het aantal middelen. Ik geloof best dat sommige middelen schadelijk kunnen zijn voor de omgeving, maar als ze schadelijk zijn voor de voedselvoorziening, dan is het ook een probleem', vindt de teler.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.