Biosensoren+meten+stress+bij+hortensia%27s
Nieuws
© Sjaak van Schie

Biosensoren meten stress bij hortensia's

Voor het project 'Het Nieuwe Telen, gas erop' zijn biosensoren in hortensia's geplaatst voor het meten van stress. Doel is dat telers na het signaleren van stress actie kunnen ondernemen om de gevolgen te beperken.

Met de biosensoren zijn telers misschien in staat om het gewas beter te sturen en ongewenste groeiremming te voorkomen. In het project 'Het Nieuwe Telen, gas erop' werken studenten van vier hogescholen samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en onderzoekers aan haalbare energie-efficiƫnte teeltconcepten voor de praktijk. Het testen van monitoren voor het meten van plantenstress in snijbloemen maakt deel uit van dit project.

De biosensoren van het Zwitserse bedrijf Vivent registreren stress in hortensia's op basis van elektrische communicatie. Elke plant kent perioden waarin de groei stagneert als gevolg van omgevingsfactoren, zoals gewashandelingen, wind, licht, watergift, zoutgehalte of bedreigingen door ziekteverwekkers.

Ervaring opbouwen

Studenten en onderzoekers hebben in hortensia's stressmomenten gedetecteerd en die gekoppeld aan gebeurtenissen in de teelt. Via een dashboard ontvangt een teler een stress-alert. In de teelt van hortensia's is binnen het onderzoek met de biosensoren ervaring opgebouwd en geƫvalueerd.

De teler kan inzoomen op stressmomenten en actie ondernemen om deze stress te verlagen. Hierdoor kan een teler zijn gewas beter sturen en ongewenste groeiremming voorkomen. Het onderzoek laat zien dat de biosensoren in staat zijn om de stressreactie van hortensia's te meten als er sprake is van ongewenste klimaatwisselingen, te hoge instraling of opkomende ziekten en plagen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.