Doorzaaimachine+van+Novag+voor+maximale+ontkieming+gras
Nieuws
© Frits Huiden

Doorzaaimachine van Novag voor maximale ontkieming gras

Gras doorzaaien gebeurt vaak met een wiedeg, waarbij het zaad op de grond komt te liggen of met schijven die een V-vormige gleuf in de grond achterlaten. De luxe getrokken zaaimachine van het Franse Novag doet dat op een andere manier.

Elementen met een gekartelde snijschijf en daarbij een schaarvoet als een omgekeerde T maken een rechte sleuf en leggen het zaad zowel links als rechts van het midden af. Altijd op precies gelijke diepte. Onder het element maakt de schijf het geultje nog iets dieper om overtollig water te bergen in diepere grondlagen. Zo ligt het zaad altijd in voldoende vochtige grond en droogt het nooit uit in de open lucht en ligt het niet in te natte omstandigheden.

Kalverhouder en akkerbouwer Dennis Minnen uit het Gelderse Ede is de eerste gebruiker van een Novag T ForcePlus 450 CT-zaaimachine. 'De bodem wordt zo min mogelijk beroerd bij het doorzaaien met deze elementen. Daardoor is ook buiten het seizoen door te zaaien, bijvoorbeeld in augustus bij droge omstandigheden. Dat geeft meer werkbare dagen. Het zaad wordt daarbij op gelijke diepte in de grond gebracht en ontkiemt dus sneller en gelijkmatiger', constateert hij.

Zaaiafstand van 18,75 centimeter

De elementen zijn verdeeld over twee rijen en staan elk in verstek op 37,5 centimeter afstand. Dat geeft een uiteindelijke zaaiafstand van 18,75 centimeter.

Het zaad wordt op gelijke diepte in de grond gebracht en ontkiemt sneller en gelijkmatiger

Dennis Minnen, kalverhouder en akkerbouwer in Ede

Op de Novag staan vier tanks. Twee hebben een inhoud van 120 liter en twee rode tanks elk 800 liter. Via een stevige trap en bordes achterop zijn deze prima te bereiken en vullen. Twee voorraadtanks kunnen worden benut voor fijne en grove zaden. Zaad kan in diverse mengsels worden gedoseerd van 0 tot 300 kilo per hectare.

In de andere voorraadbakken is grover granulaat zoals kunstmest op te slaan. Via een tweede aparte hydraulisch aangedreven verdeler (60 liter per minuut) wordt 0,5 tot 500 kilo gedoseerd.

De 4,5 meter brede Novag heeft vier voorraadtanks en een zaaiafstand van 18,75 centimeter.
De 4,5 meter brede Novag heeft vier voorraadtanks en een zaaiafstand van 18,75 centimeter. © Frits Huiden

Het zaad of de kunstmest wordt aan beide uiteinden van het T-vormige element afgelegd op een afstand van 3 centimeter. Na het zaaikouter drukken rubberen ringen met een diameter van zo'n 30 centimeter de gleuf volledig dicht. Er is geen Isobus-bediening, maar een machineterminal voor alle instellingen. Het afsluiten van secties kan alleen door openingen in de verdeelkop af te doppen.

Optioneel is er voor de zaaimachine ook een verdeelsysteem om volvelds te zaaien. De machine heeft een forse prijs, met bijna 200.000 euro. Een investering die te rechtvaardigen moet zijn doordat exact wordt gewerkt met het dure graszaad van gemiddeld 150 euro per hectare. Daarbij kan de machine allerlei groenbemesters zaaien en tussen de gewassen.

© Frits Huiden

Landini- en McCormick-importeur Argi in het Gelderse Didam is importeur van Novag. De machine is verkrijgbaar van 1,5 tot 9 meter breed. Minnen rijdt met een versie van 4,5 meter breed. De pneumatische zaaimachine met 180 pk en Fendt 818 Vario hebben samen een geschat eigengewicht van 12 tot 13 ton. Een belasting van de bodem, tegenover de lichte doorzaaimachines die minder vermogen vragen. Maar het geeft ook voldoende en gelijkmatige kouterdruk bij droge omstandigheden.

Voor de natte percelen staat de Novag op brede 710/50R28.5-banden in VF-uitvoering.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.