Frontmaaier+Malone+maait+hoge+stoppel+op+zijn+sloffen
Nieuws
© Frits Huiden

Frontmaaier Malone maait hoge stoppel op zijn sloffen

Het Ierse Malone begon in 1992 met werktuigen voor voederwinning, die zich kenmerken door een degelijke bouw en veel staal. Deze bouwwijze sluit aan op de zware en vaak natte sneden gras die de Ieren enkele keren per jaar binnenhalen. Mechanisatiebedrijf Rosier Greidanus in het Friese Winsum importeert het merk sinds 2017.

Malone begon met maaiers met zijophanging en V-snaaraandrijving. De serie schudders beperkte zich tot vier- en zeselements uitvoeringen. Deze vallen op door de gemonteerde haaktanden, waar Lely jarenlang patent op had.

Sinds de komst van de opraapwagen is het gamma professioneler, vooral de maaiers. Behalve de gedragen maaiers met zijophanging is er een getrokken maaier met kneuzer. In 2020 kwam er een gedragen maaier met middenophanging bij en sinds vorig jaar is deze ook verkrijgbaar met kneuzer.

Procut 3000 FC

Laatste wapenfeit is deze frontmaaier: de Procut 3000 FC. De eerste versie draait al in Nederland en maakt indruk. Malone koos direct voor een getrokken ophanging, waarbij het trekpunt ook werkelijk voor de maaibalk hangt. Het pendelen in het horizontale vlak wordt gedempt met korte spiraalveren. De maaibalk en de aandrijving zijn weer van fabrikant Comer.

© Frits Huiden

Er zijn zeven schijven met snel te wisselen mesjes, die samen zorgen voor een werkbreedte van 3 meter. De aftakas naar links drijft de maaibalk aan en naar rechts de kneuzer via V-snaaroverbrenging. De Walterscheid-aftakassen hebben vlot te verschuiven kappen om door te smeren.

Net als bij de achtermaaiers is er ook bij deze frontmaaier te kiezen voor hoge glijsloffen onder de maaibalk voor een maaihoogte tot 10 centimeter. De kneuzer, die vlot in vier standen is in te stellen wat betreft intensiteit, heeft stalen klepels. De zwadbreedte is traploos verstelbaar via de standaard zwadborden.

Camera's

Bijzondere details zijn het centrale smeerpunt met vijf nippels naast de ophanging. Af fabriek is er ook een camerasysteem verkrijgbaar voor extra zicht op kruisingen. Twee camera's tonen op een scherm in de cabine het beeld naar links en rechts op de straat voor naderend verkeer buiten het zicht van de chauffeur. Dit eerste model moet alleen nog worden bijgeschaafd aan zijn parkeerstand.

Een camera aan beide zijden toont aankomend verkeer op kruisingen.
Een camera aan beide zijden toont aankomend verkeer op kruisingen. © Frits Huiden

Met meer degelijke steunpoten is de maaier makkelijker af te koppelen. Voordeel is dat er ruimte genoeg is tussen de trekker en de bok om aan en af te koppelen. Ook is gedacht aan handige Kennfixx-snelkoppelingen met kleurcodering voor de hefcilinders in de bok en een afneembaar voorraadbakje voor de messen.

Breedteborden

De afwerking blijkt verder dik voor elkaar. Behalve duidelijke wijzers voor het instellen van de bodemdruk en de maaihoogte is ook gedacht aan breedteborden met daarboven luxe ledverlichting, waarin ook de camera's zijn geïntegreerd.

Met grofweg 17.500 euro heeft Malone de aanschafprijs binnen de perken weten te houden. De ambities van het bedrijf zijn daarbij nog lang niet vervuld. Behalve brede schudders en een gamma harken zal ook een triplemaaier niet lang meer op zich laten wachten, verwacht de fabrikant.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.