Melkrobots+en+elektrische+shovels+op+beurs+in+Hardenberg
Nieuws
© Frits Huiden

Melkrobots en elektrische shovels op beurs in Hardenberg

De Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in het Overijsselse Hardenberg hebben vorige week 24.374 bezoekers getrokken. Daarmee kwamen er 3.000 bezoekers meer naar de regionale driedaagse beurs met 380 exposanten dan vorig jaar. Het bezoekersaantal is weer helemaal op het niveau van voor de coronacrisis.

Het draaide vooral om mensen ontmoeten, nieuwtjes ontdekken of een symposium volgen. Met het Smart Badge-systeem konden bezoekers hun toegangspasje op elke stand langs een scanner halen om zo folders en visitekaartjes automatisch thuis gemaild te krijgen. Dat scheelt papier.

In de Tunnel van de Toekomst konden bezoekers digitaal langs nieuwigheden lopen. Puur trekkers kijken kon op het POAH!-plein waar allerlei merken en bijzondere uitvoeringen van jonge en oude trekkers te zien waren. Van bijvoorbeeld een Allis-Chalmers uit 1948 tot een Deutz-Fahr Intrac 6.60.

Update melkrobot

BouMatic toonde zijn nieuwe Gemini Up-melkrobot. De Gemini, die zich kenmerkt met tussen de achterbenen door melken en een enkele en een duo-opstelling, kreeg met de toevoeging Up een update op allerlei punten. Belangrijkste veranderingen zijn dat de vacuümpomp, buffervat en spoeleenheid met andere techniek buiten de robot zijn geplaatst.

De BouMatic Gemini Up kreeg meer externe melktechniek om batch milking mogelijk te maken.
De BouMatic Gemini Up kreeg meer externe melktechniek om batch milking mogelijk te maken. © Frits Huiden

De integratie van alle techniek in één afgesloten behuizing was juist een van de kenmerken van de Gemini. BouMatic koos hiervoor om eenvoudig meerdere robots te kunnen plaatsen in bijvoorbeeld een batchmilkingopstelling. Daarnaast zijn de draaibare in- en uitgangshekken vernieuwd en is de centrale paal waarop ze draaien verwijderd. Zo hebben de koeien meer ruimte om in en uit de robot te stappen.

Ook de software kreeg een update. De melkhoeveelheid wordt voortaan gewogen. Daarmee is remming van de melkstroom of het vacuüm door een flowmeter te voorkomen. Dit kan leiden tot kortere melktijden.

Elektrische shovel

Op de stand van JFS Bouwmachines uit het Overijsselse Ambt Delden stond een elektrische uitvoering van een Cast Loader. Deze Italiaanse fabrikant bouwde een shovel met het bestuurdersplatform boven de achteras, maar ook een shovel waarbij deze aan de vooras verbonden is voor meer stabiliteit. Bij de donkergrijze Cast 800 Eco zit de bestuurder boven de achteras.

Bij de donkergrijze Cast 800 Eco zit de bestuurder boven de achteras.
Bij de donkergrijze Cast 800 Eco zit de bestuurder boven de achteras. © Frits Huiden

De shovel heeft een lithiumaccupakket en levert 15 kilowatt vermogen en 51,2 volt bij 210 ampère per uur. Het hefvermogen is 1.400 kilo en de bak is door een telescopische arm te heffen tot een hoogte van 2.980 millimeter. De 1.560 kilo zware shovel heeft een maximale rijsnelheid van 15 kilometer per uur.

Joystick

De shovel kost ongeveer 43.000 euro, waar een dieseluitvoering ongeveer 30.000 euro kost. Bijzonder is dat met de joystick veertien functies zijn te bedienen.

Op het thema zomerstalvoedering om zoveel mogelijk eiwit van eigen land te voeren zette LMB Prins uit het Overijsselse Dalfsen nieuwe stappen. De Stolpen-opraapwagen die het bedrijf verkoopt, was op de beurs te zien met een achtwielig onderstel. Door deze grote bandafdruk van de twee assen met elk vier wielen en de lichte bouw van de wagen wordt de bodem maximaal ontlast.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.