Tweewielaangedreven+step+biedt+goed+alternatief+voor+quad
Nieuws
© Frits Huiden

Tweewielaangedreven step biedt goed alternatief voor quad

Op de golf van elektrisch aangedreven fietsen, scooters en fatbikes is er nu een alternatief voor op de boerderij. De tweewielaangedreven step die is te vervoeren in de fronthef van een trekker. Het wordt het alternatief voor de quad.

Het idee is dat wie op het veld aan het werk is en even snel naar huis wil om gereedschap te halen of koffie te drinken, niet de hele trekkercombinatie naar huis wil sturen. Met een step in een fietsendrager in de fronthef is veel sneller op en neer te rijden, terwijl de trekker op het land blijft staan.

Bovendien spaart dit veel diesel. Een tweewielaangedreven step kan ook handiger zijn dan een quad. Bijvoorbeeld om tussen de maisrijen door te rijden voor inspectie.

Landbouwfabrikanten

Niet alleen fietsenmakers, maar ook landbouwfabrikanten bieden de e-bikes aan. Claas brengt er één op de markt in samenwerking met Pott in het Duitse Bad Laer.

Van Laar Techniek in het Utrechtse Hoogland begon enkele jaren geleden met de import van de elektrisch Ubco 2x2 e-bike uit Nieuw-Zeeland. Van Laar Techniek is bekend van de import van Grass Technology-grazers. Er zijn diverse Ubco-bikes verkocht. Toch stopte het bedrijf met de import vanwege de voorwaarden van de fabrikant.

Zosh

De Franse fabrikant van trailers voor maaiborden van combines Cochet toonde op de Agritechnica in Hannover zijn tweewielaangedreven step Zosh. De meest luxe versie van de step, de Mountain, rijdt 24 kilometer per uur en kost 3.960 euro.

De step is in allerlei kleuren verkrijgbaar met logo's van elk trekkermerk en ledverlichting en claxon. Op een volle accu is er op verharding 70 tot 90 kilometer mee te rijden en offroad 60 tot 80 kilometer, zonder bijladen. De lithium-ionaccu is met een 13 volts lader in twee uur opgeladen.

Aanhanger

Zosh heeft diverse Franse veehouders en akkerbouwers als klant die jaarlijks 5.000 kilometer rijden met hun step. Sommigen gebruiken hem als trekkend voertuig met een aanhanger van maximaal 150 kilo. Daarvoor zijn er ook twee 750 watt-elektromotoren in de wielen gemonteerd. Deze wielen hebben een diameter van 20 inch, zodat de step goed is te hanteren op oneffen terrein.

Tegen het lek rijden kregen de banden een laagje kevlar en een extra leren versteviging. De voorvork is geveerd en achter geveerd met luchtdemper.

Wendbaar en geruisloos

Behalve de wendbaarheid en het makkelijke transport wordt ook de geruisloosheid gewaardeerd. Niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor het vee, wanneer de step wordt gebruikt om koeien te halen of te behandelen in het veld.

Zosh werkt samen met de eveneens Franse start-up Tract'Moi die de fietsendragers voor in de fronthef van de trekker bouwt. Deze TM2-fietsendragers zijn voorzien van beugels en een spanriem om de step goed vast te zetten en reflecterende breedtemarkering met optioneel verlichting.

Het frame bestaat uit 80 x 40 millimeter kokers en 15 millimeter dik plaatstaal en is verkrijgbaar met Cat II- en Cat III-koppeling. De fietsendragers kunnen 1.000 kilo dragen en zijn in vele kleuren te bestellen. Tract'Moi werkt ook aan een drager om een quad op te transporteren, de TM4.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.