Duitse+landbouw+wil+toelating+Crispr%2DCas+en+andere+gentechieken
Nieuws
© Pixabay

Duitse landbouw wil toelating Crispr-Cas en andere gentechieken

Duitsland moet nieuwe gentechnieken als Crispr-Cas toe te staan voor meer voedselzekerheid en duurzaamheid in de landbouw. Die oproep doen landbouworganisaties in dat land aan de nieuwe centrumlinkse 'stoplichtcoalitie'.

De meer dan twintig Duitse organisaties voor plantenveredeling, landbouw en veeteelt noemen het onbegrijpelijk dat nieuwe gentechnieken niet in het nieuwe regeerakkoord staan. 'De uitdagingen die voor ons liggen, kunnen niet worden aangegaan zonder geschikte innovatieve instrumenten voor plantenteelt en plantenveredeling', zo wordt bepleit.

Ze herinneren de nieuwe Duitse regering eraan dat de landbouw voor grote uitdagingen staat: voedselzekerheid, omgaan met klimaatverandering, bescherming van het milieu en biodiversiteit met behoud van concurrentievermogen.

Boer-tot-bordstrategie

De implementatie van de Europese boer-tot-bordstrategie en de plannen van de nieuwe federale regering, om binnen tien jaar 30 procent biologische landbouw te bereiken, zullen een grote impact hebben op de productiviteit van de landbouwproductie in Europa. Daarvoor waarschuwen de agrarische organisaties.

'Verdere innovaties in de plantenteelt en plantenveredeling zijn dan ook dringend nodig om opbrengstdaling te voorkomen. Hiervoor hebben we ook geschikte tools nodig die buiten Europa al standaard zijn, zoals de Crispr-Cas-genenschaar', meldt Henning Ehlers, algemeen directeur van de Duitse Raiffeisenvereniging.

Toelating nieuwe veredelingstechnieken

De goedkeuring van nieuwe technieken is een zaak van de Europese Commissie. Die heeft vorige maand een onderzoek afgerond over mogelijk aangepaste procedures voor de toelating van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas.

EU-gezondheidscommissaris Stella Kyriakides zei onlangs op een symposium dat de Europese Unie geen concessies zal doen aan de veiligheid van nieuwe methoden. Maar het is volgens Kyriakides ook nodig om klimaat- en milieuproblemen het hoofd te bieden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.