Robot+ingezet+bij+autonome+toepassing+UV%2DC+in+kas
Nieuws
© Honest AgTech

Robot ingezet bij autonome toepassing UV-C in kas

De bedrijven Honest AgTech en CleanLight hebben een autonome toepassing van UV-C in de kas geïntroduceerd. Hiervoor wordt een robot gebruikt die is uitgerust met 'Level 5'-autonomie. 'Dat houdt in dat de robot na een korte inleerperiode zelfstandig en nauwkeurig zijn weg kan vinden in de kas', zegt Maren Schoormans van Honest AgTech.

De door Honest AgTech ontwikkelde robot is te gebruiken in kassen met buisrails en een centraal betonpad en wordt draadloos opgeladen. 'De robot is in eerste instantie ontwikkeld om grootschalige automatisering van gewaswerk mogelijk te maken. Daarbij kun je denken aan bladsnijden of het oogsten van tomaten, maar onze langetermijnstrategie is om robots in staat te stellen allerlei activiteiten in de kas te automatiseren. De samenwerking met CleanLight sluit daar uitstekend op aan', stelt Schoormans.

CleanLight ontwikkelt sinds 2005 UV-C-toepassingen. Het toepassen ervan in de kas heeft vooral tot doel meeldauw en andere ziektes te bestrijden zonder chemische middelen. 'Een behandeling met UV-C kan 24 uur per dag effectief worden toegepast. Per gewas verschilt de dosering. Aardbeienplanten zijn bijvoorbeeld het beste beschermd als ze om de dag worden behandeld met UV-C', licht Arjo van der Sluis van CleanLight toe.

Arbeidsintensief proces

Als de teler dat zelf moet doen, wordt het al gauw een arbeidsintensief proces. Daarom wordt al langer gewerkt aan het mechaniseren van de toepassing van UV-C. CleanLight en Honest AgTech hebben daar nu een nieuwe stap in gezet met de introductie van een volledige autonome toepassing van UV-C.

'Met de robot hoeft de teler geen vinger meer uit te steken', zegt Van der Sluis. Het gebruik van kunstmatige intelligentie maakt het volgens Schoormans ook mogelijk voor de robots om voortdurend te leren en te reageren. 'Zo kunnen ze onder alle omstandigheden buisrail, goten, obstakels en mensen detecteren.'

De capaciteit voor de UV-C-behandelingen ligt op maximaal 10 hectare. De robot van Honest AgTech en CleanLight wordt van woensdag 8 februari tot en met vrijdag 10 februari tentoongesteld op de Fruit Logistica in Berlijn. Schoormans zegt dat twee telers deze maand nog starten met het gebruik van de robot. 'De doelstelling is om dit jaar enkele tientallen robots te produceren en aan het werk te zetten', zegt hij.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.