ElkeMelk+wint+twee+internationale+innovatieprijzen
Nieuws
© Dirk Hol

ElkeMelk wint twee internationale innovatieprijzen

ElkeMelk, een zuivelbedrijf dat is opgericht door melkveehouder Matthijs Baan uit het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf, heeft woensdagavond twee innovatieprijzen gewonnen bij de World Dairy Innovation Awards in Londen. Het bedrijf ontving de prijzen in de categorieën 'Beste ambachtelijke zuivel' en 'Beste nieuwe/startende onderneming'.

ElkeMelk wordt binnen tien minuten na het melken per koe verpakt en is direct klaar voor consumptie. Dankzij de QR-code op het etiket is te zien van welke koe de melk afkomstig is. Baan ontwierp samen met TOP in het Gelderse Wageningen een nieuw systeem dat de volledige verwerking van melk, van uier tot fles, in minder dan tien minuten mogelijk maakt. Elke melkbeurt wordt afzonderlijk gecontroleerd op kwaliteit en de melk is minimaal bewerkt door pasteurisatie.

Op het etiket staan de naam van de koe en welke smaak de melk heeft. Bijvoorbeeld romig of juist iets zoeter. Volgens de jury is het concept ElkeMelk 'op alle vlakken goed bedacht en uitgewerkt'. 'Het complete plaatje klopt en dat heeft Matthijs weten te bereiken met beperkte middelen, vooral ten opzichte van de andere internationale genomineerden.'

Bekroning

Het idee om de melk per koe en binnen tien minuten te verpakken, ontstond in 2017. Ondanks dat verschillende bedrijven en investeerders er geen fiducie in hadden, heeft Baan doorgezet. Hij ziet de prijzen dan ook 'als de ultieme bekroning'. 'Het bevestigt dat ook anderen zien dat de zuivelketen stukken transparanter, duurzamer én korter kan', stelt hij.


The World Dairy Innovation Awards stimuleert, in samenwerking met Zenith Global, innovaties in de internationale zuivelindustrie. De awards zijn voor de zestiende keer uitgereikt en de winnaars zijn geselecteerd door een panel uit de zuivelindustrie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.