Zes+tuinbouwconcepten+dingen+mee+naar+Greenovation+Award
Nieuws
© Thierry Schut

Zes tuinbouwconcepten dingen mee naar Greenovation Award

Zes producten en/of concepten uit de glastuinbouw zijn genomineerd voor de Greenovation Award 2023 van Royal FloraHolland. Het gaat om Potweb, My Perfect Garden-tuinapp, peat free Laurus Nobilis, peat free Anthurium, Triple Thrive Data en Eco Flowerbox/FECT.

Potweb is ontwikkeld door een consortium van bedrijven, namelijk Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering. Doel is om potworm op een milieuvriendelijke manier te bestrijden in de teelt van orchideeën. 'Potworm is een thema dat prioriteit heeft in de teelt. Het is een groot probleem', zegt Rens van Antwerpen van Opti-flor in het Zuid-Hollandse Monster. Opti-flor verwacht aan het einde van het jaar alle planten op deze manier op te potten. 'Voorkomen is beter dan genezen', benadrukt Van Antwerpen.

Zowel Gova als Stolk Brothers dingt mee naar de Greenovation Award met de introductie van een veenvrije (peat free) teelt. Gova in het Noord-Brabantse Nispen is genomineerd met de Laurus Nobilis. Sinds 2020 wordt het product in een veenvrij substraat geteeld. Sinds kort kan ook meerjarige teelt worden uitgeleverd. Stolk Brothers in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek kweekt het hele assortiment potanthuriums 100 procent veenvrij.

Ideeën visualiseren

De tuinapp My Perfect Garden van Hoogeveen Plants in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp biedt consumenten de mogelijkheid om ideeën te visualiseren. Volgens de ontwikkelaars is het voor consumenten lang niet altijd duidelijk hoeveel planten in een tuinborder passen of welke planten goed bij elkaar staan.

Coöperatie Paletti Growers, waarin zestien telers deelnemen, strijdt met de introductie van Triple Thrive Data mee naar de Greenovation Award. 'Deze manier van dataverzameling kan een bijdrage leveren aan teeltoptimalisatie', stelt de jury.

De laatste nominatie is in de wacht gesleept door Paardekooper Group in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland met de Eco Flowerbox. In het juryrapport wordt gesproken over een duurzame oplossing om bloemen en planten te verpakken. 'De box is ontworpen voor transport op Deense karren, maar kan ook op andere ladingdragers worden gebruikt. Het materiaal bestaat uit gerecyclede kunststof en is circulair.'

Innovatie stimuleren

Royal FloraHolland wil met de Greenovation Award innovatie en duurzaamheid in de tuinbouw stimuleren. 'Duurzame producten zijn vaker de norm. De internationale consument verwacht duurzaamheid', schrijft het management van de bloemenveiling. 'Kwekers en handelaren zijn zich steeds meer bewust van het belang daarvan. Met de Greenovation Award willen we een extra podium bieden voor duurzame ontwikkelingen.'

De winnaar wordt op dinsdag 7 november bekendgemaakt tijdens de Trade Fair in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Tot eind deze maand kan op de website van FloraHolland worden gestemd. De resultaten uit die poll tellen voor 50 procent mee in de eindbeoordeling. De overige 50 procent komt voor rekening van een vakjury.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.