Kunstmatige+intelligentie+ingezet+bij+monitoren+legkippen
Nieuws
© Twan Wiermans

Kunstmatige intelligentie ingezet bij monitoren legkippen

Legkippen langer houden met behoud van dierenwelzijn en diergezondheid in combinatie met een gegarandeerd rendement. Dat is de insteek van het project 'Omelette'. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie om zowel individuele kippen als het hele te koppel te monitoren.

De kick-off van het project 'Omelette' was vorige week bij de Vencomatic Campus in het Brabantse Eersel. Het project loopt tot en met 2028 en heeft een begroting van 6,3 miljoen euro. Hiervan wordt bijna 3,7 miljoen bijgedragen vanuit de Europese Unie. In het project werken Belgiƫ, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland samen.

Vanuit Nederland zijn Hato Agricultural Lighting en de Vencomatic Group bij 'Omelette' aangesloten. De initiatiefnemers vinden het voor een toekomstbestendige, veerkrachtige en duurzame eierproductie noodzakelijk om de levensduur van legkippen te verlengen in combinatie met een goede diergezondheid en dierenwelzijn.

Actieplan

Het project moet leiden tot een grensoverschrijdend actieplan voor een langere levensduur van legkippen. Dit plan wordt gedemonstreerd op een aantal proefboerderijen in de deelnemende landen. Ook worden ondernemers en belanghebbenden ondersteund bij het toepassen van deze duurzamere manier van pluimvee houden.

Verder moet het project de kloof tussen pluimveehouders en lokale overheden en consumenten verkleinen. Hiervoor worden campagnes ingezet rond de herkomst van het ei en uitdagingen in de sector en stappen die al zijn gezet.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.