Farmmaps+biedt+meer+applicaties+voor+aardappeltelers
Nieuws
© Han Reindsen

Farmmaps biedt meer applicaties voor aardappeltelers

Het platform Farmmaps is vernieuwd. Er zijn nu meer applicaties voor aardappeltelers. Dat melden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) op de website van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

De nieuwe opties maken variabel werken mogelijk en ondersteunen bij beslissingen. Farmmaps is de opvolger van Akkerweb en dit voorjaar officieel gelanceerd. Het dataserviceplatform is volgens de WUR-onderzoekers sterk in het beheer van perceelsdata, het combineren van gegevens en het exporteren van taakkaarten en overzichten.

Ook zou Farmmaps zich onderscheiden van andere platformen door input en rekenregels van de WUR en andere kennisinstituten. Voor aardappeltelers zijn er enkele specifieke toepassingen ontwikkeld. Zo zijn er applicaties die het mogelijk maken dat ze variabel kunnen werken, wat bijvoorbeeld van toepassing is bij het spuiten van bodemherbiciden, poten, stikstof bijbemesten of loofdoden.

Ondersteunende programma's

Programma's voor het bepalen van het beste moment om te beregenen, te spuiten tegen phytophthora (in combinatie met variabel doseren) of de groei van de aardappelen te monitoren, werken meer ondersteunend. De komende tijd komen naar verwachting meer applicaties beschikbaar voor zowel een brede toepassing als specifiek voor aardappeltelers.


Farmmaps is een open platform. Dat betekent dat partijen buiten de WUR diensten en applicaties kunnen aanbieden. De opzet van het platform zorgt ervoor dat de applicaties zoveel mogelijk data delen over de percelen of weergegevens. De basis voor Farmmaps zijn eigen perceelsgegevens van ondernemers. Het systeem werkt met alle reguliere databronnen, dus vanuit satellieten, drones en verschillende typen sensoren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.