Brabantse+boeren+lopen+voorop+in+innovatie
Nieuws
© John Claessens

Brabantse boeren lopen voorop in innovatie

De vernieuwing van het landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant moet een boost krijgen. De vraag hoe dat moet gebeuren, stond vorige week centraal tijdens het innovatiecongres 'Landbouw en voedsel: innovatie van onderop' in Eindhoven. 'In Noord-Brabant lopen wij nog altijd voorop in innovatie en kijken we nadrukkelijk naar de toekomst', zegt secretaris Geert Wilms van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant.

Het Brabantse beleid is nu gericht op een gezonde en duurzame landbouw- en voedselketen, stelt de Brabantse landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA). 'Daarvoor investeren wij niet alleen in biologische en natuurinclusieve landbouw, maar ook in innovatieve smartfarmingontwikkelingen. Grote veranderingen zijn nodig om in de toekomst te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen.'

De agrarische sector is een belangrijke pijler voor de Brabantse economie. In 2022 realiseerden 8.937 agrarische bedrijven in Noord-Brabant een totale standaardopbrengst van 4,8 miljard euro. De verwachting is dat het aantal agrarische bedrijven in 2030 is teruggelopen tot 6.800 bedrijven met een standaardopbrengst van 6 miljard euro.

Maatwerk

Innovatie is noodzakelijk om dat te bewerkstelligen. Volgens Wilms is het complex voor boeren om te innoveren en is maatwerk nodig. 'Ze moeten rekening houden met de regels vanuit Europa, de landelijke overheid, de provincie en gemeenten. Daar moet je als ondernemer een weg in weten te vinden.'

De secretaris van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) benadrukt dat het belangrijk is dat boeren met elkaar de grenzen van het mogelijke blijven opzoeken. 'Als wij met elkaar een transitie willen bewerkstelligen, dan moeten alle boeren mee veranderen. Gelukkig wordt de groep voorlopers steeds groter en zichtbaarder. Innoveren kost energie, maar is economisch vaak lonend.'

Jongeren

Lemkes-Straver: 'Door te blijven investeren in agrarisch onderwijs, krijgen we naast de voorlopers andere agrarisch ondernemers mee in deze transitie. Jongeren die boer willen worden, moeten duurzaam ondernemen automatisch meekrijgen in hun opleiding. Die mensen hebben wij voor de toekomst keihard nodig.'

Tijdens het congres is het boek 'Omdenkers en doorzetters' gepresenteerd. Dat biedt een terugblik op ruim een kwart eeuw innovaties, mede mogelijk gemaakt door LIB.

'Via LIB kunnen we mensen met goede ideeën en plannen helpen. Door mee te denken, te verbinden met andere partijen en door inzet van ons netwerk, kennis en eventueel een financiële bijdrage', zei Wilms, initiatiefnemer van het boek. Hij is al meer dan twintig jaar verbonden aan LIB. 'We zijn blij met het vertrouwen en de verantwoordelijkheid van provincie Noord-Brabant en ZLTO.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.