Agrifirm+maakt+pensbestendig+eiwit+met+radiogolven
Nieuws
© Schothorst

Agrifirm maakt pensbestendig eiwit met radiogolven

Veevoerfabrikant Agrifirm heeft een techniek ontwikkeld die eiwit uit soja- en raapschroot pensbestendiger maakt. Deze techniek werkt net als een magnetron met radiogolven, maar dan met een hogere golflengte en op grotere schaal.

Door eiwitten in het mengvoer pensbestendig te maken, zit er minder ruw eiwit in het totale rantsoen. Ook kunnen koeien het eiwit efficiënter benutten. Bij een hoog ruweiwitgehalte in het rantsoen is er namelijk niet altijd voldoende energie voor de pensbacteriën beschikbaar om alle ruw eiwit om te zetten naar microbieel eiwit.

Pensbestendig eiwit komt in de darmen van koeien wel beschikbaar voor opname, net als het microbieel eiwit, en komt direct ten goede aan de melkproductie en het eiwitgehalte in de melk. Hierdoor gaat er minder eiwit uit het totale rantsoen verloren. Dit draagt bij aan een lagere stikstof- en CO2-uitstoot vanuit de melkveehouderij en aan de gezondheid van koeien.

Magnetron

De Greenwave-technologie van Agrifirm is gebaseerd op het van binnenuit verwarmen van het product met radiogolven. De technologie is vergelijkbaar met een magnetron, maar door de hogere golflengte is deze beter toepasbaar in industriële productie met grote volumes en hoge uniformiteit.

Radiofrequentie wordt al toegepast in de humane voedingsmiddelenindustrie. De toepassing voor het opwaarderen van rundveevoer is nieuw. De R&D-afdeling van Agrifirm heeft deze technologie toepasbaar gemaakt voor het bestendig maken van eiwit. De veevoerfabrikant heeft patent op deze toepassing.

Nieuwe faciliteit

Agrifirm brengt de nieuwe generatie pensbestendige eiwitten op de markt onder de naam AminoGo. Daartoe heeft de coöperatie naast de bestaande fabriek in het Brabantse Oss een faciliteit voor de Greenwave-technologie gebouwd.

Volgens directeur rundvee Jeroen Verver van Agrifirm zorgt de Greenwave-technologie voor een optimaal behoud van essentiële voedingsstoffen en tegelijk het pensbestendig maken van het eiwit. 'Het resulteert in een product dat rijk is aan van nature beschikbare eiwitten en aminozuren. Dit vergroot niet alleen de nutritionele voordelen voor de koe, maar draagt ook bij aan een goede diergezondheid. Veehouders die gebruikmaken van onze voeders, profiteren automatisch van de voordelen van AminoGo.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.