Potweb+wint+Greenovation+Award+203
Nieuws
© Thierry Schut

Potweb wint Greenovation Award 203

Een consortium van vier bedrijven heeft woensdag de Greenovation Award 2023 gewonnen met het concept Potweb. Dit is de prijs voor de beste duurzame innovatie van Royal FloraHolland. Met Potworm kan op een milieuvriendelijke manier potworm worden bestreden in de orchideeënteelt.

De innovatieprijs is voor 50 procent bepaald door een vakjury en voor 50 procent door het publiek. In de vakjury zaten dit jaar Maarten Bánki van Royal FloraHolland, Elise Wieringa van Royal Lemkes en Quincy von Bannisseht van Glastuinbouw Nederland.

Potworm vormt al jaren een serieuze bedreiging in de orchideeënteelt. De Lyprauta-mug legt haar eitjes in de bark. Larven ofwel potwormen die daaruit voortkomen, tasten vervolgens de wortelpuntjes aan. Dat kan tot flinke verliezen leiden in het teeltproces.

Ondoordringbaar voor muggen

Via Potweb gaat het consortium, dat bestaat uit de bedrijven Levoplant, Ter Laak Orchids, Opti-flor en Solvent Engineering, dit probleem tegen. Het fijnmazige web dat zo dun is als een panty, wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Hierdoor hoeven geen chemische gewasbeschermingsmiddelen te worden gebruikt.

Bijkomend voordeel is dat er in de keten geen problemen meer zijn met bark die uit de pot valt. De planten kunnen zelfs liggend worden vervoerd en dat levert soms een besparing op in laadvolume.


Rens van Antwerpen, teeltverantwoordelijke bij orchideeënteler Opti-flor, hoopt aan het einde van dit jaar alle planten op volgens het Potweb-concept op te potten. 'De plant beschermen vinden we belangrijk, het liefst zonder gewasbeschermingsmiddelen. Want voorkomen is beter dan genezen.'

Rick ter Laak van Ter Laak Orchids vindt het winnen van de Greenovation Award een echte opsteker voor het consortium. 'Door de politieke en maatschappelijke druk is het belangrijk dat we de krachten bundelen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.