LTO+en+Cumela+enthousiast+over+precisietechnieken+in+ecoregeling
Nieuws
© Job Hiddink

LTO en Cumela enthousiast over precisietechnieken in ecoregeling

Precisiegewasbescherming, -bemesting en fertigatie tellen mee voor de ecoregeling in 2024. LTO Nederland en Cumela reageren hier namens de gewastelers en loonwerkers enthousiast op. Nationale Proeftuin Precisielandbouw en Boerderij van de Toekomst hielden onlangs een webinar om een verdere toelichting te geven.

Als akkerbouwers en andere gewastelers aan de gestelde voorwaarden voldoen, ontvangen zij een vergoeding van 43 euro per hectare. Deze wordt toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als compensatie voor de extra inspanningen.

Op hoofdlijnen legde RVO-adviseur Carla Overgaauw in het webinar uit dat de precisietechnieken worden erkend als ecoregeling vanwege hun bijdrage aan de duurzame landbouw. De ecodoelen waar deze activiteiten eventueel een positieve invloed op hebben, zijn klimaat, bodem en lucht, biodiversiteit, landschap en water.

Plaatsspecifieke handelingen

Voor precisiebemesting en -gewasbescherming geldt dat het plaatsspecifieke handelingen betreft die worden toegepast in de hoofdteelten. De voorwaarden zijn dat de gewastelers taakkaarten of na afloop resultaatkaarten kunnen overleggen van de precisietoepassingen. Verder moet de teler kunnen aantonen dat de behandeling met een gps-gestuurde machine is uitgevoerd. Dat kan eventueel in de vorm van een factuur van een loonwerker.

De voorwaarde voor fertigatie als eco-activiteit is dat telers beschikken over een druppelirrigatiesysteem met een doseerunit voor meststoffen en water. Ook deze activiteit moet betrekking hebben op een van de hoofdteelten. Bij het vaststellen van de vergoeding is volgens Overgaauw alleen rekening gehouden met extra arbeidsinzet. RVO gaat er ook voor fertigatie van uit dat de effecten op de opbrengsten positief zijn.

Ook voor andere sectoren

In een reactie zegt gespreksleider Corné Kempenaar van Wageningen Unversity & Research dat de aanvulling op de ecoregeling duidelijk is en laagdrempelig voor telers om in te stappen. Hij wijst erop dat naast de akkerbouw de regeling ook van toepassing is voor andere gewassectoren, zoals bijvoorbeeld de fruitteelt. Samen met Overgaauw van RVO is Kempenaar benieuwd hoeveel telers de komende jaren gebruik gaan maken van precisietechnieken als ecoregeling.

Arjen Brak, beleidsmedewerker voor de akkerbouwsector bij LTO Nederland, juicht het ook toe dat de regeling laagdrempelig is. 'Het geeft telers een duwtje in de rug om van deze technieken gebruik te maken en de regeling dus niet alleen gericht op voorlopers. Wellicht zal het komend jaar nog een beetje zoeken zijn naar hoe de regeling in de praktijk werkt. Maar uiteindelijk werkt het stimulerend en draagt het bij aan een duurzame teelt.'

Duidelijkheid ontbreekt

Precisietechnieken zijn nog geen gemeengoed bij loonwerkers en het is ook nog niet helemaal duidelijk welke technieken hier wel of niet onder vallen, zegt beleidsadviseur Maurice Steinbusch van belangenorganisatie Cumela. 'Maar verder biedt deze regeling de mogelijkheid voor loonbedrijven om zich te onderscheiden. Het is wel te hopen dat de administratiedruk voor onze leden hierdoor niet te veel toeneemt. Maar al met al is de regeling voor onze klanten positief en wij zullen daarop moeten inspelen.'

Akkerbouwer Gert Sterenborg in het Groningse Onstwedde is ronduit enthousiast over de mogelijkheid om precisietechnieken aan te melden voor de ecoregeling. 'Wij hebben al veel ervaring met precisielandbouw en dit stimuleert alleen maar om daar extra energie in te steken. Bovendien zijn dit eco-activiteiten die gemakkelijk inpasbaar zijn en weinig veranderen aan ons bouwplan en dus onze bedrijfsvoering.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.