Twee+innovatieprojecten+Zuid%2DHolland+ontvangen+vouchers
Nieuws
© Han Reindsen

Twee innovatieprojecten Zuid-Holland ontvangen vouchers

Twee gezamenlijke innovatieprojecten voor digitalisering van gewasanalyse van tuinbouwondernemingen en technologieleveranciers in Zuid-Holland hebben een subsidievoucher ontvangen van het innovatieprogramma 'AgriTech'. De projecten werken aan een innovatie waarbij tomaten niet handmatig, maar digitaal worden geanalyseerd.

Gearbox in Maasdijk combineert een mobiel systeem met camera's en sensoren met software op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en beeldherkenning. Daarmee kan een teler ziekten en plagen vroegtijdig herkennen. Het bedrijf toetst het prototype in de praktijk bij tomatenkweker Lans in 's-Gravenzande.

Het registreren en analyseren van gewaskenmerken, zoals kopdikte, bloeihoogte en gezette vruchten, wordt nog door veel kwekers handmatig gedaan. Dat is tijdintensief en subjectief wat de representativiteit van de meting beïnvloedt.

3D-beeldopnames

AI-specialist Sobolt in Rotterdam is het tweede bedrijf dat een voucher ontving. Het bedrijf ontwikkelde een oplossing om het registreren en analyseren van gewaskenmerken te automatiseren. Hierbij worden 3D-beeldopnames, digital twins (virtuele weergaven van een product) en AI-analyses ingezet.

Prominent, telersvereniging van 29 tomatentelers, gaat deze techniek in de praktijk testen en toepassen. LetsGrow.com is expert in datagedreven telen en onderzoekt hoe de verschillende datastromen uit de tomatenkas via hun platform kunnen worden vertaald naar teeltinzichten.

Minder vouchers toegekend

Gedurende de eerste voucherronde zijn minder vouchers toegekend dan beschikbaar. Naast bovenstaande consortia dienden nog vijftien projectconsortia een aanvraag in. Niet iedere aanvraag voldeed aan de eisen. Sommige aanvragen waren niet volledig. Ook kregen diverse partijen de samenwerking niet voor de deadline rond. In diverse aanvragen werd wel potentie gezien. Daarom is besloten om in aanloop naar de tweede voucherronde meer hulp te bieden.

Het innovatieprogramma 'AgriTech' is een initiatief van InnovationQuarter, Greenport West-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland en TNO. In totaal is er 700.000 euro beschikbaar voor meerdere innovatieprojecten. Een voucher heeft een waarde van maximaal 100.000 euro.

In ieder project moeten minimaal een tuinbouwonderneming en een technologiebedrijf zijn vertegenwoordigd. Een van de voorwaarden voor toekenning van een voucher is dat het projectconsortium zelf 60 procent van het project cofinanciert.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.