Akkerbouwers Giethoorn zien toekomst in precisielandbouw

Nationale Proeftuin Precisielandbouw houdt deze week vijf open dagen bij deelnemers in verschillende plaatsen in het land. Dinsdag stelden akkerbouwers Pieter en Jan Pieter Evenhuis uit het Overijsselse Giethoorn hun bedrijf open voor bezoekers. 'Precisielandbouw heeft de toekomst', voorspellen zij.

Vader en zoon zijn continu op zoek naar een efficiënte manier om data te verzamelen van hun percelen. Bezoekers konden dinsdag kennisnemen van de activiteiten die zij in het kader van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) het afgelopen jaar hebben uitgevoerd.

Zo hebben de akkerbouwers al goede resultaten behaald met het nieuwe BBleap-systeem op hun Agrifac-veldspuit. 'We hebben alleen nog geen duidelijke manier gevonden om de bodem inzichtelijk te maken', zegt Jan Pieter Evenhuis. 'De techniek is er wel, maar is duur en niet precies wat we willen. We zoeken naar een goedkope en simpele oplossing om veel van de bodem in beeld te krijgen.'

Machines aansturen

'Precisielandbouw wordt alsmaar belangrijker, omdat je steeds meer moet verantwoorden wat je doet', stelt Pieter Evenhuis. 'Je kunt niet meer klakkeloos wat doen. Door data te verzamelen, kun je machines aansturen om bijvoorbeeld variabel je gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen.'

Peter Millenaar was namens technologiebedrijf BBleap op de open dag van NPPL aanwezig om uitleg te geven over het BBleap-systeem. 'Met de pulserende doppen kun je ieder plantje dat geven wat het nodig heeft. Dat doen we door de spuitmachine zo aan te sturen dat iedere dop precies de juiste hoeveelheid en druppelgrootte op de plant brengt', legt hij uit.

Middelen besparen

Met de techniek van BBleap hoopt Pieter Evenhuis de spuitschade te beperken en te besparen op middelen. Dankzij de nauwkeurigheid van het systeem is dat mogelijk. Het is in staat iedere dop veertig keer per seconde een andere afgifte te geven. 'Daardoor kan ik zelfs op 45 meter spuitboombreedte variëren', zegt de akkerbouwer.


Verder experimenteren de ondernemers met bodemvochtsensoren, bodemscans, spotsprayen van aardappelopslag, variabel spuiten van bodemherbiciden en variabel consumptieaardappelen poten.

Evenhuis vindt het lastig om een voorspelling te doen als het gaat om de ontwikkeling van precisielandbouw. 'Er komen toepassingen waarvan we nu nog niet weten dat we ze krijgen. Maar dat die gaan komen, is zeker', concludeert de akkerbouwer.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.