Arjan+de+Graaf%3A+%27Beter+sturen+op+beregening+doordat+je+precies+weet+hoe+de+toestand+in+de+grond+is%27
Kennispartners AgroExact
© David Hilberink

Arjan de Graaf: 'Beter sturen op beregening doordat je precies weet hoe de toestand in de grond is'

Akkerbouwer Arjan de Graaf uit het Noord-Brabanse Dussen plaatste drie jaar geleden weerstations van AgroExact die hij een jaar later uitbreidde met bodemvochtsensoren. Met twee droge zomers achter de rug en beperkte beregeningsmogelijkheden is de informatie van bodemvochtsensoren welkom.

De Graaf had vorig jaar een prima aardappeloogst, helemaal gezien de weersomstandigheden van het voorjaar en de zomer: droog.

Mede dankzij de informatie van de weerstations en bodemvochtsensoren kan hij de beregeningsmomenten optimaliseren. 'Hierdoor kunnen we de machines zo efficiënt mogelijk inzetten. Bovendien, beregenen kost ook geld. Soms zou ik zelf al eerder beginnen, maar dan zie ik via de app dat je het beregenen nog een week kunt uitstellen. Zo bespaar je op de kosten.'

Leren vertrouwen

Op 140 hectare kleigrond teelt De Graaf aardappelen, uien, bieten graan, graszaad en vezelvlas. Hij had al diverse weerstations en systemen geprobeerd, toen AgroExact hem benaderde om mee te doen aan een pilot. Dat beviel hem goed. 'De eerste zomer moest ik nog leren vertrouwen op de sensoren', zegt hij eerlijk. 'Dan staat er misschien dat de bodem nog genoeg vocht heeft, maar is dat ook echt zo?' Het tweede jaar durfde hij door zijn ervaring nog meer op de gegevens te vertrouwen.

Wij boeren gaan niet klakkeloos met water om, maar zijn er bewust en efficiƫnt mee bezig.

Arjan de Graaf, akkerbouwer in Dussen

In een grafiek op de app – gekoppeld aan het weerstation en de bodemvochtsensoren – krijgt hij vier lijnen te zien in kleuren van groen naar rood. Die staan voor optimaal, suboptimaal, nu beregenen en kritiek. 'Je weet precies hoe de toestand in de grond is en leest direct het advies af. Of je nu direct moet beregenen of dat je bijvoorbeeld nog een bui kunt afwachten.'

Eigen kennis en boerenverstand

Voorheen gebruikte De Graaf vooral zijn eigen kennis en boerenverstand om te bepalen wanneer hij ging beregenen. 'Vooral aardappelen en uien vragen om intensieve beregening in droge tijden. In de zomer, tijdens de maximale groei van de plant wanneer er al veel blad is, verdampt al het vocht direct als het buiten 30 graden is.'

Natuurlijk gebruikt de akkerbouwer zijn kennis nog steeds, maar nu met wat extra hulp. 'Het helpt bij het creëren van optimale groeiomstandigheden.'

Meedenken

Wat de ondernemer ook prettig vindt: 'De jongens van AgroExact denken ook mee. Tijdens de pilotfase werd er goed geluisterd, in kaart gebracht wat de knelpunten zijn en de behoeften. Op basis daarvan zijn nog aanpassingen gedaan. Van de weergave in de app tot een verbeterde handleiding voor hoe je de sensor plaatst, want ieder gewas heeft zijn eigen diepte', zegt hij.

'Ik zou het boeren zeker aanraden', besluit De Graaf. 'Het gebruik van water is een hot item in Nederland. Je moet efficiënt met water omgaan. Dat is goed voor je eigen portemonnee en het geeft ook een goed signaal aan de samenleving. Wij boeren gaan niet klakkeloos met water om, maar zijn er bewust en efficiënt mee bezig.'

• Kijk voor meer informatie op agroexact.nl


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.