Elektrische+aandrijving+populair+op+Sima
Nieuws
© Frits Huiden

Elektrische aandrijving populair op Sima

De mechanisatiebeurs Sima in Parijs viel dit jaar kleiner uit dan anders. Overlappend met de beurs Eima in het Italiaanse Bologna moesten fabrikanten kiezen en kwamen ze of met een kleinere stand of niet, zoals Same-Deutz Fahr, McCormick en Landini. Het aantal standhouders lag lager dan voor de coronacrisis. Gevolg is enkele hallen minder, lege ruimtes en geen afdeling speciaal voor veetechniek.

Toch was er genoeg interessant nieuws te bekijken, zeker voor akkerbouwers. Grootste nieuws is de autonome, elektrisch aangedreven shovel van Manurob, een start-up van voorladerfabrikanten MX en Manip. De shovel rijdt op één acculading vier uur voor alle repeterende werkzaamheden, zoals voer laden en aanschuiven.

Een dubbele camera en techniek van Dilepix en Dintec kijken waar het voer zich in de sleufsilo bevindt. Via RFID-antennes zijn de knijpbak of de schuif te wisselen. De 4,5 ton wegende Manurob tilt 2 ton tot 4 meter hoog.

Elektrische verreiker van Merlo.
Elektrische verreiker van Merlo. © Frits Huiden

Ook Merlo, Weidemann en zustermerk Kramer kwamen met elektrisch aangedreven verreikers. John Deere introduceerde een elektrische zero-turn zitmaaier en aanhangeraandrijving en Kubota een elektrisch aangedreven compacttrekkertje.

Zelfrijdende veldspuiten

Vaak is er op de Sima veel ontwikkeling op het gebied van gewasbescherming. Opvallend waren de zelfrijdende veldspuiten van Krukowiak en het gezamelijke beursmodel Spectre van de Exel Group, waaronder merken als Agrifac, Berthoud, Tecnoma en Hardi vallen. Bijzonder is de spotspraycamera van John Deere, de See & Spray. Op elke meter spuitboom hangt daarvoor een camera.

Wiedeg van Lemken
Wiedeg van Lemken © Frits Huiden

Rubberen track van BKT.
Rubberen track van BKT. © Frits Huiden

In de mechanische onkruidbestrijding en bodemdruktechniek kwamen meer aanbieders. Zo heeft nu ook Lemken een eigen wiedeg, komt BKT met een rubberen track en maakt bandenfabrikant Ceat zijn overtreffende trap in VF-techniek met een band van 2,30 meter hoog.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.