Autonome+en+elektrische+technieken+domineren+Agritechnica
Nieuws
© Frits Huiden

Autonome en elektrische technieken domineren Agritechnica

Bij de landbouwbeurs Agritechnica in het Duitse Hannover ligt deze week sterk de nadruk op autonome technieken en elektrische aandrijvingen. De verwachting is dat ruim 400.000 bezoekers de gangpaden van de 23 hallen betreden.

Bijna alle shovel- en verreikerbouwers hebben een kant-en-klaar accumodel. De trekker- en werktuigfabrikanten werken vooral nog met proefmodellen waarmee ze volop testen. Dat geldt niet alleen voor de bekende merken, maar ook voor een oosterse fabrikant als Tafe. Een enkele fabrikant kan al een kleine 100 procent elektrische trekker leveren.

Voor het zware materieel zetten fabrikanten in op waterstofaandrijving of HVO-diesel. Dat is een duurzaam type diesel, gemaakt van afgewerkte plantaardige oliƫn en restafval. Daarbij is er veel aandacht voor spotspraying en mechanische onkruidbestrijding. Zo lijkt bijna elke werktuigfabrikant wel een precisiewiedeg in het programma op te nemen.

In de voederwinning zijn het de schudders die opklappen op een transportonderstel, waar ook de laatste spelers zich aan conformeren. Denk aan Kverneland, Malone, McHale en Samasz.

Veldrobots

Uiteraard ontbreken autonome technieken niet. Bezoekers van Agritechnica kunnen de veldrobots van Krone en Lemken bekijken, net als de Xavier van Fendt, maar ook de robottrekker van Kubota. Ook bekende spelers als AgXeed zijn aanwezig en veel partijen zonder oorsprong in de landbouw. Horsch stopte juist met deze ontwikkeling en ook bij John Deere zijn dit keer geen prominente veldrobots op de stand te zien.

Des te meer aandacht is er voor de Karl-veldrobot van Kuhn, waar de Franse fabrikant al langer geheimzinnig over deed. Nu zijn meer details bekend; de 8,5 tons robot van 175 pk kan tien uur lang rijden op zijn rupsonderstel, heeft een 5 tons hef achter en beurt voorop 3,5 ton.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.