Europees+project+%27Robs4Crops%27+zet+in+op+robotica+in+landbouw
Nieuws
© Frits Huiden

Europees project 'Robs4Crops' zet in op robotica in landbouw

Het nieuwe project 'Robs4Crops' heeft als doel de overstap naar grootschalige toepassing van robotica en automatisering in de Europese landbouw te versnellen.

De Europese Unie heeft 7,9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het vierjarige project 'Robs4Crops'. De ontwikkeling en het testen met robotica vinden plaats in de praktijk, in reële bedrijfsomstandigheden, in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland. Er wordt vooral gekeken naar mechanische onkruidbestrijding en het spuiten tegen ziekten en plagen.

Als gevolg van een tekort aan seizoensarbeiders vanwege het coronavirus investeren agrarisch ondernemers nu sterk in robotica en automatisering in de landbouw. Dit markeert het begin van een structurele verandering in de sector. Op dit moment wordt robotica nog maar beperkt toegepast in de landbouw.

Repetitieve taken

Het project 'Robs4Crops' zal laten zien dat robotica en aanverwante technieken precisie en haalbaarheid kunnen brengen bij alledaagse, repetitieve taken, waardoor mensen minder vaak werk hoeven te doen dat onaangenaam en ongezond is en waarbij ze niet hoeven na te denken.

Het project zal de technische uitdagingen aanpakken door een gerobotiseerde landbouwoplossing te creëren die bestaat uit slimme werktuigen, autonome voertuigen en de landbouwcontroller. Bestaande landbouwwerktuigen en trekkers zullen worden geüpgraded, zodat ze, samen met bestaande landbouwrobots, kunnen functioneren als onderdelen van een gerobotiseerd systeem.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.